Radiostacja R-800

Radiostacja R-800

Poszukuję zdjęcia, szkicu lub jakiejkolwiek informacji o antenie, która miała zastosowanie przy Radiostacji R-800. Oczywiście wiem jak wyglądała sama radiostacja.
Pytam, bo mój ojciec jak był w wojsku w latach 60. to jeździł samochodem GAZ-69 właśnie z taką radiostacją. Ojciec opisywał, że przypominała takiego "grzyba" wysuwanego przez brezentową plandekę.
A jakby udało się znaleźć foto gazika z taką radiostacją to byłoby COŚ.

Radiostacja R-800

Czy aby na pewno to była to radiostacja R-800? Pytam bo o ile kojarzę seria radiostacji pasma UKF R-8xx to pokładowa radiostacja lotnicza. Chyba że chodzi o jakiś naziemny wariant do łączności z samolotami ale to na pewno nie miała numeru R-800
Kiedyś był numer magazyny Poligon z artykułem o GAZ-69
ps1. temat mnie zaciekawił i zajrzałem do starych zakładek otóż naziemny warianty R-800 nosiły numery 811 i 814 i 824 a pewnie było jeszcze kilka innych. Podsyłam link z niemieckiej strony o wyposażeniu armii NRD to może naprowadzić
https://www.rwd-mb3.de/tte/suche.php
ps2 szukaj na fb grup weteranów w stylu koledzy z wojska itp. może tam znajdzie się ktoś co pomoże, warto by było wiedzieć w jakiej jednostce tatuś służył bo to by ułatwiło poszukiwania.

Radiostacja R-800

Ojciec wziął udział w operacji Dunaj 68. Był w 34 Batalionie Łączności przy sztabie 11 Drezdeńskiej Dywizji Pancernej. W całej dywizji była tylko 1 sztuka takiej radiostacji. Zresztą każda z trzech polskich dywizji w Czechosłowacji dysponowała tylko po 1 sztuce. Czwarta była w sztabie armii. Radiostacja na pewno nosiła oznaczenie dokładnie R-800 i rzeczywiście była przeznaczona dla lotnictwa. Ale to lotnictwo musiało z czymś się łączyć na ziemi. R-800 zamontowana na Gaz-69 była właśnie tym "czymś" W operacji Dunaj służyła do łączności z helikopterami, które wspomagały dywizje z powietrza.

Radiostacja R-800

IMG_20241229_101546_625~2.jpg
W książce Pojazdy Ludowego Wojska Polskiego, autor Tomasz Szczerbicki jest jedno zdjęcie które Cię zainteresuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Radiostacja R-800

Dzięki. Fajne zdjęcie. A można wiedzieć co to za książka?
Szperając wczoraj mocno po internetach znalazłem info, że " Odbiorniki UKF R-800, R-801, R-870M i dmF (UHF) R-871 wyposażone były w anteny dyskowo-stożkowe." Żródło - Odbiorniki radiowe w lotnictwie wojskowym PRL. Marek Kaiper https://polot.net/pl/odbiorniki-radiowe ... aiper-1177
Po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła antena dyskowo-stożkowa wyskakują nieco inne. Ojciec opisywał, że był to zrobiony z metalowej blachy grzybek, ale jak mu kazałem to narysować to rysował właśnie stożek.

Radiostacja R-800

Cześć,
Aparatownia Posterunku Łączności z Lotnictwem wyposażona między innymi w radiostację R-800. Niestety nie potrafię powiedzieć co jeszcze było we wnętrzu tego wozu, ale radiostacja R-800 była na 100%. Zdjęcie pochodzi z "Albumu uzbrojenia i sprzętu poufnego i tajnego Sił Zbrojnych PRL" Szt. Gen. 366/65.

Pozdrawiam
Witek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Radiostacja R-800

Wielkie Dzięki. Prawie BINGO . Prawie, bo w jego samochodzie stożek był pełny, tzn z blachy. Ale wiem, że były też wersje takie jak na zdjęciu, tzn stożek z drutów.