DZSW a pójście na WAT

DZSW a pójście na WAT

Niestety przegapiłem rekrutacje na WAT i nie chcę tracić czasu dlatego intensywnie trenuję, zgłosiłem się też do DZSW. Zaczynam w listopadzie. Myślę jednak o specjalizacji informatyka, kryptografia itp ew. operator drona. Jestem po LO mat inf i nam kilka języków programowania również j. angielski biegle. Od razu mówię, nie chcę pracować w cywilu, chcę do wojska. Wiem, że już z 11 miesięcznego szkolenia specjalistycznego ciężko dostać zgodę Dowódcy na jakiekolwiek studia czy szkołę podoficerską. Dlatego myślę po odbyciu szkolenia podstawowego 27 dni zrezygnować ze szkolenia specjalistycznego. Czy nie będzie potem problemów zgłosić w rekrutacji na WAT z już odbytym cz.1 szkolenia DZSW? A może da się to ugryźć w bardziej ludzki sposób?

Pozdrawiam,

DZSW a pójście na WAT

Prawdę powiedziawszy, nie rozumiem Twoich pytań. W czym problem? Skoro w przyszłym roku zamierzasz ubiegać się o przyjęcie do WAT, to w jakim celu już teraz pchasz się do DZSW, choćby tylko na samo szkolenie podstawowe?

DZSW a pójście na WAT

Chcę się lepiej przygotować z WF i sprawdzić czy dam w ogóle radę zdać taki wyśrubowany WF. Jak zobaczę, że to nie to jednak to pewnie pójdę już do pracy etatowej (teraz dorywczo pracuję) bo na studia cywilne nie chcę iść. Długo też trwało przydzielanie mi terminu rozpoczęcia DZSW, prawie 3 miesiące. I tak wyszło po prostu.

DZSW a pójście na WAT

Więc sądzisz, że niespełna miesięczne szkolenie podstawowe zrobi z Ciebie sportowca? Nie tędy droga. Do przyszłorocznej rekrutacji na WAT masz sporo czasu, aby na poważnie i z sensem wziąć się za odpowiedni trening we własnym zakresie.

Tu dyscypliny i normy egzaminacyjne z WF (zał. nr 7) - https://www.dz.urz.mon.gov.pl/zasoby/dz ... _2-sig.pdf
A tu filmik pokazowy - https://www.google.com/search?q=rekruta ... ibMHI,st:0

Ale nie odradzam szkolenia podstawowego w ramach DZSW, przynajmniej otrzesz się o wojsko, nim zdecydujesz się związać z nim na stałe.

DZSW a pójście na WAT

Dziękuję za odpowiedź, tylko w sumie sedno pytania było takie, czy to będzie jakiś czynnik na minus, czy na plus, czy bez znaczenia w procesie rekrutacji na WAT.

DZSW a pójście na WAT

Szkolenie podstawowe kończy się złożeniem przysięgi wojskowej, a za przysięgę kandydat otrzymuje dodatkowo 3 punkty rekrutacyjne. Więc na plus.

DZSW a pójście na WAT

a nie możesz po prostu zrezygnować i składać papiery na WAT? wiadomo że jakiś czas byłbyś bez pracy no ale coś byś znalazł do czasu przyjęcia na uczelnie. Też planuje iść na dobrowolną i przerwać szkolenie przed rozpoczęciem rekrutacji.

DZSW a pójście na WAT

Praca w cywilu to nie problem, tylko, że teraz każde studia wojskowe to i tak rozpoczynają się DZSW w ramach studiów i czy nie będzie problemu ponownego wejścia w DZSW w przypadku rezygnacji z poprzedniej DZSW? Czy jakiś zapis to reguluje? Czyli w skrócie czy można iść na DZSW kolejny raz jak się z poprzedniej zrezygnuje przed przysięgą?

DZSW a pójście na WAT

Spokojnie, żadnych problemów nie będzie. Jeżeli przed studiami wojskowymi wstąpisz do DZSW i zrezygnujesz z niej jeszcze przed przysięgą, to po prostu na uczelni zaczniesz ją od nowa. Natomiast gdybyś ukończył szkolenie podstawowe i złożył przysięgę wojskową, to prawdopodobnie nie musiałbyś przechodzić tego szkolenia na uczelni - tak przynajmniej wynika z przepisów.