Witam
Szukając opuszczonych stanowisk 5-cio dywizjonowych pułków rakiet S-200 w okolicach Leningradu udało mi się odnaleźć stanowiska dwóch z trzech tamtejszych pułków (Łopuchinka i Ugłowoje) Nie mogę odnaleźć (na google) tak charakkterystycznych stanowisk w Pierowmajskoje. Czy komuś się to udało ?
Zdjęcia satelitarne ciekawych miejsc
#182Na Google Earth/Google Maps pojawił się fragment Półwyspu Helskiego od Juraty do Boru. Mozna obejrzec teren byłego dywizjonu rakietowego, koszary w Borze i ośrodek prezydencki.
Pozdrowienia
Andrzej Pawlak
Pozdrowienia
Andrzej Pawlak
#186Witam !
Po dłuższej przerwie zajrzałem na strony Geoportalu i Wikimapi.
Muszę przyznać, że w porównaniu do stanu sprzed kilku miesięcy zarówno na jednym jak i drugim portalu przybyło sporo nowego.
Jeżeli chodzi o Geoportal to na dzień dzisiejszy widoczny jest prawie cały teren kraju oczywiście z „białymi plamami”.
Brak jednak konsekwencji w przedstawianiu TS.
Generalnie na Geoportalu mamy do czynienia z czteroma podstawowymi wariantami:
1. Teren całkowicie „odkryty” czego przykładem jest chociażby SD w m. Krąpiewo
(Łukowiec), RCN w m. Rędzikowo (Głobino) czy RCN w m. Rzęskowo.
2. Teren oznakowany czarnym bądź białym konturem lokalizacyjnym np. RCN
w m. Leśniów Wielki, RCN w m. Tyniec Mały czy też RCN w m. Zieleniec.
3. Teren z „makijażem” np. RCN w m. Karszew czy RCN w m. Krępcewo.
Jednakże wprawne oko jest w stanie szybko z tym problemem sobie poradzić.
4. Teren wraz z najbliższą okolicą bez pokrycia fotograficznego np. okolice Sandomierza
czy Chojnic
„Ochrona” wielu obiektów (np. wymienionych w p. 3) - dziwi trochę bo przecież zostały one już kilka lat temu wystawione na sprzedaż przez AMW.
Sporą zaletą zdjęć czarno - białych jest możliwość zlokalizowania wielu obiektów technicznych dawno opuszczonych np. obiektu technicznego krt w m. Czachów k. Ożarowa czy też obiektu technicznego w Ożarowicach k. Mierzęcic.
Także na Wikimapii przybyło „ciekawych” miejsc chociażby Roskosz czy Klikawa. Niestety w międzyczasie zlikwidowano wysoką rozdzielczość w niektórych miejscach np. Włóki (Swoboda).
Przeglądając strony AMW widzę, że kolejny RCN zostaje wystawiony na sprzedaż.
Tym razem w Wilczycach k. Sandomierza.
K. P.
Po dłuższej przerwie zajrzałem na strony Geoportalu i Wikimapi.
Muszę przyznać, że w porównaniu do stanu sprzed kilku miesięcy zarówno na jednym jak i drugim portalu przybyło sporo nowego.
Jeżeli chodzi o Geoportal to na dzień dzisiejszy widoczny jest prawie cały teren kraju oczywiście z „białymi plamami”.
Brak jednak konsekwencji w przedstawianiu TS.
Generalnie na Geoportalu mamy do czynienia z czteroma podstawowymi wariantami:
1. Teren całkowicie „odkryty” czego przykładem jest chociażby SD w m. Krąpiewo
(Łukowiec), RCN w m. Rędzikowo (Głobino) czy RCN w m. Rzęskowo.
2. Teren oznakowany czarnym bądź białym konturem lokalizacyjnym np. RCN
w m. Leśniów Wielki, RCN w m. Tyniec Mały czy też RCN w m. Zieleniec.
3. Teren z „makijażem” np. RCN w m. Karszew czy RCN w m. Krępcewo.
Jednakże wprawne oko jest w stanie szybko z tym problemem sobie poradzić.
4. Teren wraz z najbliższą okolicą bez pokrycia fotograficznego np. okolice Sandomierza
czy Chojnic
„Ochrona” wielu obiektów (np. wymienionych w p. 3) - dziwi trochę bo przecież zostały one już kilka lat temu wystawione na sprzedaż przez AMW.
Sporą zaletą zdjęć czarno - białych jest możliwość zlokalizowania wielu obiektów technicznych dawno opuszczonych np. obiektu technicznego krt w m. Czachów k. Ożarowa czy też obiektu technicznego w Ożarowicach k. Mierzęcic.
Także na Wikimapii przybyło „ciekawych” miejsc chociażby Roskosz czy Klikawa. Niestety w międzyczasie zlikwidowano wysoką rozdzielczość w niektórych miejscach np. Włóki (Swoboda).
Przeglądając strony AMW widzę, że kolejny RCN zostaje wystawiony na sprzedaż.
Tym razem w Wilczycach k. Sandomierza.
K. P.
#187Witam Krzysztofie
Odnośnie geoportalu w "wariancie 2 i 3" to w pełni sie zgadzam. Stare tereny, opuszczone i/lub sprzedane to już historia. Chować tam nie ma czego, zwłaszcza, że na google widać wszystko bez "kamuflażu"
Czy RCN Głobino to ten mały teren nieco na południe od charakterystycznych obwałowań ziemnych dla dywizjonu S-75 ?
RCN w m. Zieleniec - gdzie tego szukac w Polsce ?
Jakie obiekty wchodziły w skład wojsk radiotechnicznych i rakietowych OP w latach 80-tychna poszczególnych szczeblach.
Wiem że były
Brygada RTech:
SD brygady
ZSD brygady
RCN (?)
bataliony miały koszary, obiekt techniczny kompanii miejsowej, SD oraz RCN (?), czy było też batalionowe zapasowye SD ?
kompanie trenowe miały oddzielnie koszary i oddzielnie obiekt techniczny
były też posterunki skrytego pola (ale nie wiem czy np. w każdym batalionie czy dopiero na szczeblu brygady.)
Brygady / pułki Rakietowe
SD brygady
ZSD brygady
RCN (?)
dywizjony miały koszary, stanowisko ogniowe
Odnośnie geoportalu w "wariancie 2 i 3" to w pełni sie zgadzam. Stare tereny, opuszczone i/lub sprzedane to już historia. Chować tam nie ma czego, zwłaszcza, że na google widać wszystko bez "kamuflażu"
Czy RCN Głobino to ten mały teren nieco na południe od charakterystycznych obwałowań ziemnych dla dywizjonu S-75 ?
RCN w m. Zieleniec - gdzie tego szukac w Polsce ?
Jakie obiekty wchodziły w skład wojsk radiotechnicznych i rakietowych OP w latach 80-tychna poszczególnych szczeblach.
Wiem że były
Brygada RTech:
SD brygady
ZSD brygady
RCN (?)
bataliony miały koszary, obiekt techniczny kompanii miejsowej, SD oraz RCN (?), czy było też batalionowe zapasowye SD ?
kompanie trenowe miały oddzielnie koszary i oddzielnie obiekt techniczny
były też posterunki skrytego pola (ale nie wiem czy np. w każdym batalionie czy dopiero na szczeblu brygady.)
Brygady / pułki Rakietowe
SD brygady
ZSD brygady
RCN (?)
dywizjony miały koszary, stanowisko ogniowe
#188Witaj, Krzysztof.
RCN wchodziły w skład SD i z reguły umieszczone były w osobnym kompleksie. Na SD było RCO.
W batalionach radotechnicznych WL RCN i RCO były w jednym miejscu.
RCN wchodziły w skład SD i z reguły umieszczone były w osobnym kompleksie. Na SD było RCO.
W batalionach radotechnicznych WL RCN i RCO były w jednym miejscu.
#189Cześć !
RCN Głobino - dobrze widoczny na Geoportalu, a jescze lepiej na WODGiK Gdańsk.
Szukaj go na skraju poligonu bliżej Rędzikowa.
Zieleniec (gmina Wielbark) niedaleko Lipowca.
Mnie nie udało się odnaleźć na dostępnych w necie stronach - dwóch batalionowych RCN
.K. P.
RCN Głobino - dobrze widoczny na Geoportalu, a jescze lepiej na WODGiK Gdańsk.
Szukaj go na skraju poligonu bliżej Rędzikowa.
Zieleniec (gmina Wielbark) niedaleko Lipowca.
Mnie nie udało się odnaleźć na dostępnych w necie stronach - dwóch batalionowych RCN
.K. P.
#190Witam Krzystofie
Mam akurat jeszcze chwilę, to popatrzę na Głobino.
Których dwóch RCN jeszcze nie zlokalizowałeś ? Może mi się uda (o ile są zdjęcia w dobrej rozdzielczości.)
Mam akurat jeszcze chwilę, to popatrzę na Głobino.
Których dwóch RCN jeszcze nie zlokalizowałeś ? Może mi się uda (o ile są zdjęcia w dobrej rozdzielczości.)