Dzień Dobry,
Hobbistycznie interesuję się "mniej znanymi" Polskimi projektami pojazdów wojskowych, przeglądając różnorakie artykuły, czasopisma oraz książki natrafiłem na kilka pojazdów które zostały minimalistycznie wspomniane ale zaciekawiły mnie na tyle, że chciałbym dowiedzieć się o nich czegoś więcej.
Pytałem już w różnych miejscach ale praktycznie nikt nie był mnie w stanie odpowiedzieć na zadane pytanie, więc postanowiłem spróbować tutaj.
Pojazdy o które chciałbym zapytać to:
- samobieżna 152 mm haubica armatnia "Dana" na podwoziu gąsienicowym MTS (MTS-306) (wspomniana tutaj na forum przez Pana Witolda M. a w oryginale w Sl. Techn. 30/81),
- wyrzutnia rakiet M-210F "Grad" na podwoziu gąsienicowym MTS (MTS-306) (wspomniana w opracowaniu które znajduje się w bibliotece ASzWoj pt. "Analiza taktyczna polowej wyrzutni rakiet M-21OF "Grad" na podwoziu gąsiennicowym MTS", niestety do biblioteki mam bardzo daleko, a jak napisałem pytanie do biblioteki czy istnieje możliwość uzyskania odpłatnie zdjęć/skanów dokumentu to dostałem odpowiedź, że dostępne jest to tylko na miejscu w czytelni... czy ktoś mieszka blisko i "chciałby" przyjrzeć się opracowaniu?),
- wyrzutnia rakietowa HM-3 "ziemia-ziemia" na podwoziu Star-66 z WITU (wspomniana w czasopiśmie "Wojsko i Technika Historia" 06/20 oraz w publikacji "Wkład Polaków w polską i światową technikę obronną"),
- transportery opancerzone na bazie MT-LB, 2S1 "Goździk" oraz najprawdopodobniej MTS-306 lub "Kalina" (o 23 mm wersji 2S1 (wraz z rysunkiem) wspomniano w "Wojsko i Technika Historia" 09/19),
- "SPZRA" (Samobieżny Przeciw-lotniczy Zestaw Rakietowo Artyleryjski) o kryptonimie "Stalaktyt" na podwoziu gąsienicowym T-55 (nie chodzi o MT-LB /Opal Sopel lub Stalagmit-Sopel) (wspomniany w książce, której nazwy nie znam (ale możliwe, że to było "Prace realizowane w Wojskowym Instytucie Technicznym Uzbrojenia w latach 1926 - 2020", czy ktoś posiada do tego dostęp?) oraz artykule "Transporter opancerzony MT-LB i pojazdy wsparcia produkowane na jego bazie w Polsce" J. Kajetanowicz),
- wyrzutnia rakiet R-3S na podwoziu Mazur D-350 (która jako "legenda" została wspomniana w jednym z numerów czasopisma Poligon),
- "4-lufowy samobieżny moździerz 120 mm z 1991 roku dla Iraku" (wspomniany w "Polskie konstrukcje sprzętu pancernego po 1945 roku" przez Pana J. Kajetanowicz gdzie oryginalne źródło to "Historia Huty Stalowa Wola", 1996 - niestety tutaj pisałem wiadomość do autora artykułu i nic poza tą wzmianką nie odnalazł),
- czołg M 100 na bazie T-55 (wymieniony w I części opracowania "Wkład Polaków w polską i światową technikę obronną (1918-1989)" (Polskie Towarzystwo Historii Techniki, Warszawa 2007),
- czołg HM-45 (modernizacja T-54/55 wspomniana w twitterowym poście przez Pana Piotra Zbies gdzie jak się dowiedziałem źródłem jest biuletyn OBRUM z "chyba" 2018r - działo znajdujące się na tym pojeździe przypomina prototypową modernizację 100 mm wspomnianą na forum przez Pana Witolda M.),
- modyfikacje czołgu T-54 oraz T-55 zawierające dodatkowe opancerzenie wspomniane m.in. przez J. Magnuski oraz w "Wojsko i Technika Historia" Numer Specjalny 2/2018 czy w jednym z numerów WPT,
- Pojazd inżynieryjny "BANKA" (wspomniany w jednym z biuletynów SPG oraz w "40 Lat OBRUM - zdjęcie rysunku znalazłem w "losowym" pdf),
- Transportery Kołowe TK-20 (Prototyp TK20A1) oraz TK-30,
- Transporter Gąsienicowy TG-40 oraz Transporter Gąsienicowy Pływający TGP-50,
- oraz oczywiście tajemnicze "Polskie" czołgi średnie znajdujące się w grze World of Tanks poziomu 7-10 (z dwoma poziomami 8 premium) - wiem, że pracownicy Wargaming posiadali dostęp do archiwów CAW oraz ASZWoJ i tutaj ciekawi mnie na jakich dokumentach opierali swą "twórczość".
(w załączniku dodaję kilka zdjęć/rysunków wspominanych pojazdów),
Z góry Dziękuję za wszelkiego rodzaju pomoc.
Pozdrawiam
Poszukuję informacji na temat Polskich projektów pojazdów.
#1Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2023, 12:12 przez SkylinerPL, łącznie zmieniany 2 razy.