Orzeczenie wydano z naruszeniem przepisów prawa

Dzień dobry parę lat temu byłam na komisji wojskowej i powiedziałam że byłam w szpitalu kiedyś i tam mi stwierdzono schizofrenię ale powiedziałam że to była błędna diagnoza po zobaczeniu że psycholog dał mi negatywną opinię zrezygnowałam z dalszych badań opuściłam komisję i po prostu sobie odpuściłam dalsze badania po paru tygodniach dostałam list w którym dali mi kategorie E. Czy orzeczenie wydano z naruszeniem prawa? Czy mogę złożyć wniosek o ponowna komisję? Znam osobę która miała kategorie E i złożyła wniosek to przeszła ja ponownie i jest w wojsku. Nie mam schizofrenii. Czy zwykłe zaświadczenie od lekarza psychiatry o pozytywnym stanie zdrowia wystarczy dla komisji czy trzeba mieć jakiś dokument z sądu?

Teraz sprawa jest już bardziej klarowna. Z powodu rezygnacji z dalszych badań lekarskich (z Twojej winy), orzeczenie zostało wydane na podstawie posiadanej dokumentacji medycznej. Tak jak podałaś uzyskałaś negatywną opinię psychologa i to była chyba główna przyczyna wydania takiego orzeczenia. Moim skromnym zdaniem nie ma tu podstaw do twierdzenia, że doszło do naruszenia przepisów prawa. Tym bardziej, że w przepisach dotyczących tej problematyki, mówi się o przypadkach wydawania orzeczeń w razie odmowy wykonania badań na które skierowała komisja lekarska - orzeczenie wydaje się na podstawie posiadanej dokumentacji medycznej.
Skoro jednak twierdzisz, że znasz przypadki zmiany kategorii E i D na A, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby złożyć podanie o ponowne skierowanie na komisję. Ale tym razem radzę przejść cały cykl badań i nie rezygnować w połowie drogi. Nie szukaj odpowiedzi na forach internetowych, tylko skieruj swoje pytania do właściwego Wojskowego Centrum Rekrutacji.

To, że znasz osobę która miała kat. E i jest obecnie w wojsku, nie znaczy, że miała stwierdzone taką samą diagnozę. Tak naprawdę wiele zależy od lekarza orzecznika. Skoro została stwierdzona kat. E, to może jednak nie warto iść do wojska dla bezpieczeństwa swojego i innych.