Studia wojskowe. AWL vs WAT

Jestem na ostatnim roku technikum mundurowego o profilu telekomunikacji. Zastanawiam się na WATem i AWLem, czy ktoś mógłby mi przedstawić plusy i minusy tych uczelni? Na którą się łatwiej dostać? Która jest lepsza?

INŻYNIERIA BEZPIECZEŃSTWA AWL < WAT
INFORMATYKA AWL < WAT
DOWODZENIE - tylko na AWL
LOGISTYKA AWL < WAT
AWL medycyna w Łodzi.
WAT jest najlepszą uczelnią wojskową w Polsce, ma więcej kierunków, wyższy poziom, lepsze zaplecze.
Na AWL więcej zajęć stricte wojskowych, humanistycznych.
Na WAT więcej kierunków technicznych, więcej matmy i fizyki napewno na wyższym poziomie niż AWL.
Poziom intelektualny AWL<WAT
Wybierz czy wolisz znosić więcej par butów czy zapisać więcej zeszytów.
Gdzie trudniej się dostać? To zależy od kierunku i ilości miejsc na obu trzeba być dość sprawnym fizycznie.
Plusy i minusy to pojęcia subiektywne jeden lubi frytki a drugi talarki 😉
Sugeruj się tym co Cię interesuje i co chcesz robić w życiu. Obie opcje dają pewne zatrudnienie.

Obie uczelnie są inne i w większości uczysz się czego innego. WAT to głównie tematy ścisłe w tym elektronika, a AWL to szeroko pojęte wojska lądowe, ale i nie tylko. Na obie uczelnie teraz dość łatwo się dostać, bo miejsc jest bardzo dużo.

Zapoznaj się z ofertami Akademii Marynarki Wojennej, czy Lotniczej Akademii Wojskowej. W wielu przypadkach są jeszcze ciekawsze, a i poziom tychże uczelni jest jeszcze wyższy.

AMW i LAW malutkie ośrodki nawet musiały założyć federacje bo samodzielnie na mapie edukacyjnej są znane tylko w swojej wąskiej specjalności w czym są naprawdę dobrzy i oferując kierunki techniczne poziomem znacznie odbiegającym od WAT. AWL faktycznie uczelnia dobrze ucząca o wojskach lądowych z kilkoma kierunkami typowo inżynierskimi na przeciętnym poziomie. Czy na WAT i AWL uczysz się czegoś innego - i tak i nie po obu zostajesz oficerem czytaj dowódcą więc kierunek „dowodzenie” sugeruje, że gdzie indziej nie będziesz ale to fake info. Moduł wojskowy na wszystkich studiach wojskowych po zdaniu egzaminu daje takie same kwalifikacje. Myślę nawet, że po WAT lepsze bo „matematyk” zrobi to lepiej 😉