Na wstępie życzę wszystkim forumowiczom wszystkiego najlepszego w NOWYM ROKU. W czasie porządków przedświątecznych, przejrzałem zdjęcia. I znalazłem takie o to z 2013 roku, oczywiście przeszukałem net ale znalazłem tylko taki opis od jednego pasjonatów z https://forum.odkrywca.pl/topic/706392- ... sanitarki/ (cyt. Dokładniej: jest to nadbudowa do wielonoszowego pojazdu sanitarnego do zamontowania na podwoziu samochodu Lublin 51. W produkcji miał ten samochód oznaczenie Lublin 51/243 i prototyp wykonano na przełomie lat 1950/51. Nadwozie sanitarki przewidziano do przewozu 6 osób na noszach + 4 siedzących (ławka na ścianie przedniej) lub 12 siedzących (trzy miejscowe ławki wzdłuż ścian bocznych i 2 siedzenia pojedyncze). Sanitarka posiadała tylko podstawowy sprzęt medyczny oraz zbiornik na wodę o pojemności 10 litrów, wentylator elektryczny do przewietrzania oraz grzejnik na ciepło spalin. Masa własna pojazdu to 3760 kg a dopuszczalne obciążenie 1400 kg. Prędkość max. to 70 km/godz. a norma zużycia paliwa-20 l/100 km. Nadwozia Lublin 51/243 budowano a Zakładach Budowy Nadwozi Samochodowych w Jelczu k. Oławy).
Jak robiłem zdjęcia, dojrzałem tabliczkę znamionową w języku rosyjskim ( zastrzegam, że nie jestem pewny, bo w tym dniu miałem szczęście napotkać następny pojazd kołowy (ale o tym przy innej okazji ).
Proszę o garść informacji lub linki o tym pojeździe, z góry serdecznie dziękuję.
Czy są na forum samochodziarze ?
#1Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.