Jestem nowy i się wszystkim nisko kłaniam.
Przechodząc do rzeczy; czy ktoś wie co za rakieta w lewej części zdjęcia?
Proszę o pomoc i pozdrawiam!
Co to za rakieta?
#2To stara rakieta plot Wołchow. Stoi jako eksponat. Pionowo. W wydaniu bojowym startuje pod kętem z wyrzutni.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marek Mozets
Co to za rakieta?
cd.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marek Mozets
Co to za rakieta?
#4@Marek Mozets! Wielkie dzięki, przeszukałem net ale mi się nie udało! Z początku sądziłem, że to łuna ale lotki mi nie pasowały.
Co to za rakieta?
#5Witam serdecznie na forum. Zapytam, czy jest ktoś z j.w. 1329 /5dywizjon ze Słupna. Słyżylem w tej jednostce w latach 1967-1969. Pozdrawiam wszystkich.
Co to za rakieta?
#8A, pociągnę jeszcze temat na wiki https://pl.wikipedia.org/wiki/9K52_%C5%81una-M, podany jest zestaw rakietowy Łuna.
I mam takie pytanie uściślające; ŁUNA to nazwa dotyczy tylko całego zestawu (wyrzutnia + rakieta) czy łuna może istnieć również jako wyrzutnia np. Łuna 9P113 oraz rakieta dajmy na to Łuna 9M21F.
Mam nadzieję, że nie namieszałem za nadto.
I mam takie pytanie uściślające; ŁUNA to nazwa dotyczy tylko całego zestawu (wyrzutnia + rakieta) czy łuna może istnieć również jako wyrzutnia np. Łuna 9P113 oraz rakieta dajmy na to Łuna 9M21F.
Mam nadzieję, że nie namieszałem za nadto.
Co to za rakieta?
Nazwy np. jak Łuna, Krug, Osa czy Dźwina dotyczą całości systemu (kompleksu uzbrojenia) a nie jego poszczególnych komponentów, przynajmniej tak to zapisują Rosjanie. Rozwinę jeszcze że w czasach totalnej paranoi na temat tajemnicy wojskowej był stosowany podział na część mniej tajną (np. Łuna-M) która pojawiała się pierwsza jeszcze na etapie projektowania i tajną, wojskową np. 9K52 choć ten podział nie był oficjalny. Żeby bardziej skomplikować stosowano jeszcze nazwy "eksportowe" w przypadku Łuny-M była to R-65 lub R-70
A do korespondencji pomiędzy kooperującymi zakładami używano określenie "Изделие" czyli wyrób dla poszczególnych elementów system.
Mam nadzieję że pomogłem trochę.
A do korespondencji pomiędzy kooperującymi zakładami używano określenie "Изделие" czyli wyrób dla poszczególnych elementów system.
Mam nadzieję że pomogłem trochę.