Witam,
Jestem bliski kupienia domu w Kłaju blisko składu amunicji. Znalazłem w Internecie informację, ze są tam przechowywane duże ilości przestarzałej, nieużywanej amunicji z lat powojennych, co może stanowić pewne zagrożenie. Czy to możliwe?
Jaki mógłby być ewentualny obszar rażenia w razie niekontrolowanego wybuchu w składnicy (dodam, ze znajduje się ona w lesie).
Wiem, ze moje pytania brzmią bardzo naiwnie, ale odpowiedź ma dla mnie znaczenie (w końcu większość z nas ma jakieś fobie).
Andrzej Kowalski
Re: Skład amunicji w Kłaju
#2Witam.
Nie sądzę by była tam przechowywana stara amunicja, ponieważ bardzo często widuje wojskowe ciężarówki które wożą amunicje do jednostek. Poza tym stara amunicja jest w miarę możliwości utylizowana. Co do możliwości zaistnienia wybuchu w składzie to istnieje zawsze nie zależnie od wieku amunicji, acz im starsza tym jest większe, ale bardziej tutaj chodzi o warunki przechowywania, zasady bezpieczeństwa itp.
Pozdrawiam.
Dariusz
Nie sądzę by była tam przechowywana stara amunicja, ponieważ bardzo często widuje wojskowe ciężarówki które wożą amunicje do jednostek. Poza tym stara amunicja jest w miarę możliwości utylizowana. Co do możliwości zaistnienia wybuchu w składzie to istnieje zawsze nie zależnie od wieku amunicji, acz im starsza tym jest większe, ale bardziej tutaj chodzi o warunki przechowywania, zasady bezpieczeństwa itp.
Pozdrawiam.
Dariusz