Zdjęcia satelitarne ciekawych miejsc

Saarema

Jacku !

Jeżeli tylko jesteś zainteresowany aktualizacją danych, z przyjemnością podeślę Ci zestawienia.
W sprawie maskowania miałem w zeszłym roku rozmowy z GUGIK/CODGIK. W sumie muszę przyznać, że zostałem przekonany w kilku kwestiach. Maskowanie nie ma na celu uniemożliwić pozyskania tych informacji, bo wszyscy sobie doskonale zdają sprawę z realiów. Maskowanie ma UTRUDNIĆ ich pozyskanie przez osoby niepowołane. Trudno taką politykę przeliczać na wymierne korzyści dla państwa, szczególnie w świetle zdezaktualizowanej międzyresortowej listy obiektów niejawnych, jednak zgadam się całkowicie ze stwierdzeniem, że państwo nie powinno udostępniać w sposób otwarty informacji mających dla niego znaczenie strategiczne, nawet jeśli ich pozyskanie innymi kanałami jest możliwe.

W myśl nowych zapisów niejawna miała być interpretacja obiektów (przeznaczenie, konstrukcja, dokładne położenie). Pamiętamy jednak, że kasowanie informacji niejawnych utrzymuje przy pracy wpływowe środowiska urzędowe. Nie jest możliwe poddanie w wątpliwość zasadności ich pracy.

I jeszcze uwaga - po WTC pojawiła się kwestia roli ogolnodostępnych zdjęć satelitarnych w planowaniu zamachów przez terrorystów. Machina rozpędziła się do tego stopnia, że niektórych procesów nie można już cofnąć, jednak np. Niemcy zaczęli się wycofywać z powszechengo obiegu swoje fotomapy 0,25m/pix. Być może nie ma sensu więc wychodzić przed szereg.

pozdrawiam

Krzysztofie,

tak - oto zdjęcia obiektów bliźniaczych do Pragendorf

FRAG-411

http://www.uni-ulm.de/~s_mlomni/S-200/s ... ngen02.jpg

FRAG-511

http://www.uni-ulm.de/~s_mlomni/S-200/s ... aedt04.gif

Oczywiście że można dorzucić. Co do tekst o Węgierskich dywizjonach - mam to i mogę powiedzieć, że na temat konkretnych lokalizacji jest tam bardzo niewiele. Więcej Wam powiedzą zdjęcia z NGA.

No, liczyłem że ktoś zdeklaruje się do uzupełnienia listy. A może czekacie na gotową ?😀

Saarema

Dywizjony ze Słowacji mam, tylko, że mam to w paru miejscach i muszę poskładać.

Co do Węgier to w tekście posiadanym przeze mnie są nazwy Brygad i pułków ale a dyziwjonach już ani słowa. Inaczej jest z batalionami radiotechnicznymi, gdzie podane są wszystkie poszczególne kompanie.

Z koordynatami to jest tak, że dawniej zbierałem same zdjęcia nie dbając o koordynaty. Widzę że trzeba to jednak uzupełnić i wtedy będzie kompletna informacja.

Saarema

Dobra robota Czarku😀

Tych zapasowych stanowisk ogniowych jest trochę więcej. Pod ręką mam np. takiego linka:

http://maps.google.com/maps?q=Cairo.+Eg ... &t=k&hl=en

Wszystko ładnie opiaszczone i z uniwersalnym zestawem 2 grup obwałowań. Tylko pozazdrościć.

Krzysztofie,

Mówimy o tym samym źródle, też znalazłem tam wszystkie bataliony rtech. Na tamtym forum wstawiłem też pytanie o kontakt do ludzi znających temat. Niestety pozostał bez echa.

Saarema

Adamie
Trochę czeskich i słowackich ciekawostek😀

---------------------------------------------------------------------------------------------
3. sbor PVOS Žatec (3. divize PVOS od 1.9.1969)

71. protiletadlová raketová brigáda Praha (Drnov od května 1985)
185. protiletadlová raketová brigáda Dobřany (dělostřelecká do 1.9.1962Kralovice od 1.6.1963, pluk od 1.9.1969)

2. sbor PVOS Brno (2. divize od 1.9.1969)

76. protiletadlová raketová brigáda Brno (pluk od 1.9.1969, brigáda od 1.9.1978)
77. protiletadlová raketová brigáda Ostrava (pluk od 1.9.1969)
186. protiletadlový raketový pluk Pezinok (dělostřelecký do 1.9.1962, brigáda od 1.9.1978)

-------------------------------------------------------------------------------------------------
V roce 1986 tvořily 186. protiletadlovou raketovou brigádu PEZINOK tvořily následující útvary:
1. protiletadlový raketový oddíl Lozorno S-75M
2. protiletadlový raketový oddíl Senec S-75M
3. protiletadlový raketový oddíl Rohovce S-75M
4. protiletadlový raketový oddíl Kalinkovo S-75M
5. protiletadlový raketový oddíl Stupava S-125
6. protiletadlový raketový oddíl Dunajská Kobyla S-125
7. protiletadlový raketový oddíl Rusovce S-125
8. protiletadlový raketový oddíl Most na Ostrove S-125
Technický oddíl Viničné S-75M, S-125

Mam gdzieś jeszcze skład pułku z Kralowic, jak znajdę to dorzucę

Saarema

185. plrp - Kralovice

1. protiletadlový raketový oddíl Hora sv. Šebestiána (VÚ-5048),
2. protiletadlový raketový oddíl Bochov (VÚ-3365),
3. protiletadlový raketový oddíl Pernarec (VÚ-8707),
4. protiletadlový raketový oddíl Přeštice (VÚ-1752) a
5. protiletadlový raketový oddíl Nové Mitrovice (VÚ-8881).
Technický oddíl se nacházel v Hadačce u Kralovic (VÚ-8192).

Oddíly byly podřízeny 185. protiletadlové raketové brigádě (VÚ-2496), vytvořené v roce 1962 na základě původního 185. protiletadlového dělostřeleckého pluku. Velitelství svazku se nejprve nacházelo v Dobřanech u Plzně. V červnu 1963 bylo přemístěno do Kralovic. K 1.9.1969 došlo k reorganizaci brigády na pluk.

Saarema

Do Adama:

Jako zawodowiec w służbie państwowej, w dodatku wychowany w myśleniu prospołecznym i propaństwowym, mam - jak mi się zdaje - na poziomie znacznie powyżej statystycznego obywatela zrozumienie dla interesów państwa i potrzeby ochrony określonych informacji przed dostępem osób niepowołanych czy też - jak należałoby w dzisiejszych czasach to ująć - przed PRZEDWCZESNYM dostępem osób niepowołanych. Z lektury Parkinsona i innych klasyków oraz kilkunastoletnich własnych doświadczeń mam z kolei świadomość mechanizmów rządzących każdą biurokracją, w tym taką, która musi znaleźć uzasadnienie dla swojego istnienia. Nasz bój toczy się o dostęp do informacji o znaczeniu historycznym. A ponieważ interpretacja "historyczności" informacji zmienia się w funkcji czasu, bój to będzie długi, a każdy sukces nasz w tym boju krwią, potem i łzami okupiony:-)

Co do aktualizacji danych o sprzęcie, oczywiście chcę i jak zwykle ręczę za właścwą ochronę mojego komputera przed dostępem osób trzecich.:-)
Proponuję kontynuować temat na priv, bo tu odbiegamy od tematu wątku.

Do Krzysztofa:

Jeżeli nie zwróciłeś uwagi na moją poprzednią wiadomość, powtarzam link:
www.s-200.de Są tam zdjęcia satelitarne pozycji "Weg" w NRD, Polsce, Czechosłowacji i na Węgrzech.

Co się tyczy systemu OPK na terytorium NRD, to całkiem tęgie głowy (znam osobiście co najmniej dwie takie, mojej przez skromność nie licząc) od paru lat nad tym pracują i pewnie byś się zdziwił, do jakich wniosków dochodzą. Pozwolę sobie na razie zostawić to Twojej dociekliwości, bo w przeciwnym razie zbyt odeszlibyśmy od tematu zdjęć, nad którym toczy się zasadnicza rozmowa.:-)
Jeżeli posiadasz język niemiecki, podpowiem tylko, że są dostępne strony internetowe, które mogą być bardzo pomocne w dociekaniach. Adresami służę na życzenie. Natomiast książka Lutza Freundta była wydana w 1998-9 roku prywatnym nakładem autora i jest w tej chwili trudno dostępna. Popatrz w specjalistycznych niemieckich księgarniach wysyłkowych, jak np. moduni.de, może jeszcze gdzieś mają. Nie wiem, w jakiej miejscowości mieszkasz, ale gdybyś wybierał się do Berlina, to w muzeum Luftwaffe na lotnisku Gatow jest taka miniksięgarnia lotnicza, gdzie swego czasu też to widziałem. Literatura niemieckojęzyczna jest w ogóle bardzo interesująca. Wiele bym dał za to, żeby mieć na swojej półce takiej klasy publikacje o naszej armii w czasach Układu Warszawskiego, jakie mam o lotnictwie i OPL naszych zachodnich sąsiadów.
Za bardzo odbiegamy od zasadniczego wątku, więc tyle na razie.
Pozdrawiam
JacekB

Saarema

Adam - co do ilości zapasowych stanowisk ogniowych masz rację, jest ich więcej. Mam tu kolejne:

Tym razem typowy układ na bazie okręgu ze stanowiskiem SNR pośrodku.
Zastanawiam się jednak czy to stanowiska zapasowe, a nie jednak opuszczone.
Znalazłem także takie coś:

Niby układ jak w S-75 ale na stanowiskach to raczej nie wyrzutnie.
A zresztą cały teren na południowy-zachód od miasta to chyba jeden wielki poligon. Jest tam niesamowita ilość wszelkiej maści obwałowań dla pojazdów i stanowisk ogniowych dla artylerii.

Czarek P.

Saarema

Adamie,
o ile pamiętam, to nie było, ale sprawdzę wieczorem dokładnie. Dawno do niej nie zaglądałem.
Pzdr
JacekB

Saarema

Do Jacka:

Kończę właśnie uaktualniać mapy rozmieszczenia dyonów dal Polski, NRD CSRS i Węgier (niekompletne)
Jak to się złoży razem to będzie ładny widok.
Ale i tak już zauważyłem że do NRD od morza można było "wlecieć" poza zasięgiem dywizjonów, chyba że tam Rosjanie "czyhali" (ale tego nie wiem).
Co do książki Freundta to już jej kiedyś szukałem ale do Polski (Warszawy) z Niemiec nie chcieli przysłać. Teraz pewnie by przysłali ale nie ma jej w amazonie, ebayu a i nawet strony internetowej wydawnictwa nie mogę znaleźć (szok!)

Będę Wdzięczny za każde info gdzie możńa te 4 tomy dzieła nabyć. !
Obecnie z terenu Niemiec dałbym radę sprowadzić.