Co do 32.BLotT to rozpoczęła działalność od 1 stycznia na 100%, potwierdzają to chociażby informacje ze strony samej jednostki -> http://www.32blot.wp.mil.pl/pl/67_419.html
Na temat 21.BLotT kontaktowałem się m.in. z Panem Robertem Skowronem z tej jednostki, który mi podsyłał dane dot. bazy.
O podporządkowaniu PB Hel, przeczytałem bodajże w Polsce Zbrojnej, ale żeby być pewnym na 100% jeszcze dziś napiszę maila do Pana kpt. mar. Grzegorza Łyko rzecznika 3.FO z którym utrzymuję kontakt i poproszę go o wyjaśnienie tej sytuacji, ale myślę że mam rację gdyż jest logicznym podporządkowanie PB pod KPW, przecież podobna struktura jest już w 8.FOW.
PS. Skąd informacje o 5.Kompanii Regulacji Ruchu w Olsztynie i 2.Polowych Warsztatach Lotniczych w Radomiu ?
Z tego co wiem o 5.krr była szczątkowa informacja w interpelacji poselskiej, a Warsztaty Lotnicze już w Radomiu były, ale pod nazwą Warsztaty Lotnicze (przynajmniej ja mam taką informację od rzecznika 2.BM-T sprzed kilku miesięcy).
Panie Jarosławie dla uzupełnienia podaję kilka nr decyzji:
"8 Pułk Przeciwlotniczy przeformowany na
podstawie decyzji Nr Z-49/Org./P1 Ministra Obrony
Narodowej z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie
integracji 3 i 8 Pułku Przeciwlotniczego oraz przeformowania
21 i 25 Kompanii Medycznej"
=================================================
"11 Pułk Artylerii przeformowany na podstawie
decyzji Nr Z-44/Org./P1 Ministra Obrony Narodowej
z dnia 18 czerwca 2010 r. w sprawie przeformowania
1 Brygady Artylerii oraz rozformowania i przedyslokowania
niektórych jednostek organizacyjnych
Sił Zbrojnych RP"
"Z dniem 1 stycznia 2011 r. Inspektoratowi
Uzbrojenia, sformowanemu na podstawie decyzji
Nr Z-91/Org./P1 Ministra Obrony Narodowej z dnia
5 listopada 2010 r. w sprawie sformowania Inspektoratu
Uzbrojenia oraz rozformowania Departamentu
Zaopatrywania Sił Zbrojnych, Biura Analiz Rynku
Uzbrojenia, Terenowego Oddziału Techniki Morskiej
oraz Oddziału Budowy i Modernizacji Okrętów,
nadaje się status jednostki budżetowej."
Recenzje książek
#162Witam,
PB Hel został rozformowany,
nie ma jednostki i nie ma jej etatu.
Pozdrawiam
Robert
PB Hel został rozformowany,
nie ma jednostki i nie ma jej etatu.
Pozdrawiam
Robert
Recenzje książek
#163O to robi się coraz ciekawiej. Panie Robercie a jeśli to nie tajemnica to kiedy rozformowano PB Hel ? I co z PB Kołobrzeg ?
Recenzje książek
#164Musimy rozróżniać pojęcia podporządkowany, włączony, istniejący w etacie itd.
Punkt Bazowania Kołobrzeg nigdy nie był samodzielną jednostką i w związku z tym nie był nikomu podporządkowany. Punkt Bazowania Kołobrzeg od powstania jest komórką organizacyjną (w etacie) KPW Świnoujście.
W artykule chyba napisałem PH Hel jako samodzielna jednostka zostal rozformowany 30.06.2010 roku. Od tego dnia w etacie KPW Gdynia jest komórka organizacyjna PB Hel.
Punkt Bazowania Kołobrzeg nigdy nie był samodzielną jednostką i w związku z tym nie był nikomu podporządkowany. Punkt Bazowania Kołobrzeg od powstania jest komórką organizacyjną (w etacie) KPW Świnoujście.
W artykule chyba napisałem PH Hel jako samodzielna jednostka zostal rozformowany 30.06.2010 roku. Od tego dnia w etacie KPW Gdynia jest komórka organizacyjna PB Hel.
Recenzje książek
#165A no to się źle zrozumieliśmy, ja też to tak rozumię że PB Hel stracił "samodzielność" w 2010, z tym że ja mam datę 30 marca 2010.
No de facto można to nazwać rozformowaniem. Ale przecież komórka organizacyjna w składzie KPW Gdynia ma nazwę PB Hel.
PS. Panie Jarosławie co z tą 5. Kompanią Regulacji Ruchu ? I pod kogo ona podlega ?
No de facto można to nazwać rozformowaniem. Ale przecież komórka organizacyjna w składzie KPW Gdynia ma nazwę PB Hel.
PS. Panie Jarosławie co z tą 5. Kompanią Regulacji Ruchu ? I pod kogo ona podlega ?
Recenzje książek
#167Istnienie PB Hel jako jednostki, a istnienie PB Hel w etacie KPW Gdynia to zupełnie co innego. Dlatego PB Hel został rozformowany 30.06.2010 roku.
5.krr powstała w Olsztynie do 31.12.2010 roku i podlega oczywiście POW (na razie).
5.krr powstała w Olsztynie do 31.12.2010 roku i podlega oczywiście POW (na razie).
Recenzje książek
#168No to ja sobie poprawię zapis dot. PB Hel, w takim razie "Polska Zbrojna" podała błędnie tą informację. Zresztą poszukam w którym to numerze "PZ" to było i podam tutaj.
Dziękuję za informację o 5.krr
Dziękuję za informację o 5.krr
Recenzje książek
#169Panowie,
Pojawiła się nowa książka autorstwa Pana mjr Marka Zielińskiego (oficera 34. BKPanc) pt. "Zarys historii 34 Brygady Kawalerii Pancernej - Od 4 do 34 brygady".
Ja swój egz. powinienem mieć lada chwila, ale myślę że zapowiada się dobra książka, jak tylko dostanę swój egz. napiszę czy warto ją mieć.
Książkę można "załatwić" poprzez kontakt z Sekcją Wychowawczą 34. BKPanc, a najlepiej zadzwonić do samego mjr Marka Zielińskiego (nr do Sekcji powinien być na stronie 34. BKPanc).
pozdrawiam
Pojawiła się nowa książka autorstwa Pana mjr Marka Zielińskiego (oficera 34. BKPanc) pt. "Zarys historii 34 Brygady Kawalerii Pancernej - Od 4 do 34 brygady".
Ja swój egz. powinienem mieć lada chwila, ale myślę że zapowiada się dobra książka, jak tylko dostanę swój egz. napiszę czy warto ją mieć.
Książkę można "załatwić" poprzez kontakt z Sekcją Wychowawczą 34. BKPanc, a najlepiej zadzwonić do samego mjr Marka Zielińskiego (nr do Sekcji powinien być na stronie 34. BKPanc).
pozdrawiam
Recenzje książek
#170W sumie fajna książka i fajnie ją mieć jeśli zbiera się wszystko o WP po 1945 roku.
Niestetety nie wnosi do naszej wiedzy za dużo nowego.
Niestetety nie wnosi do naszej wiedzy za dużo nowego.