Autor zna te recenzję.
Recenzje książek
#12Jarosław.
Czy Paweł Piotrowski przymierza się do opracowania na temat pozostałych OW?
Czy zamierza drążyć temat WSW?
Czy Paweł Piotrowski przymierza się do opracowania na temat pozostałych OW?
Czy zamierza drążyć temat WSW?
Recenzje książek
#14Książka dr Jerzego Kajetanowicza pt "Polskie Wojska Lądowe 1945 - 1960 - skład bojowy, struktury organizacyjne i uzbrojenie" - stanowi wspaniałe kompendium wiedzy o tym rodzaju wojsk. Po raz pierwszy zapoznałem sie z nią jesienią ubiegłego roku i od tego czasu zajmuje ona jedno z poczesnych miejsc na pólce mojego archiwum. Wiele informacji, składy organizacyjne i profesjonalizm autora w przedstawieniu w sposób syntetyczny zmian zachodzących na przestrzeni lat 1945 - 1960 w wojskach lądowych - czynią z tej własnie książki prawdziwą "perełkę" w zborach każdego histryka wojskowego.
W tym ogromie informacji są jednak błędy, na które chciałbym zwrócić uwagę.
Mankamentem pracy są dyslokacje poszczególnych jednostek. Podejrzewam, że autor nie posiadał rozkazów operacyjnych D-ców OW o przedyslokowaniu do innych garnizonów. Dzisiaj zajmę się tylko Załącznikiem nr 4 - " zestawienie związków taktycznych i samodzielnych oddziałów wojsk lądowych WP
i ich dyslokacja (1960r.) " str.399 - 400, a ściślej tylko ich dyslokacją.
Na początek trzeba uściślić stan - na który dzień sporządzono w/w zestawienie. Sądząc po wykazie jenostek - zestawienie to prezentuje stan na dzień 01.01.1960r.
Wykaz niezgodnosci:
1. W składzie 23. DP:
- 58.bsap - stacjonował w Helu - Borze, a nie na Oksywiu.
Pisałem o tym już wcześniej w temacie 7. DDes. Batalion ten na mocy Zarz. S. S. G. nr 0141/Org z dnia 30.12.1958r. został przedyslokowany z Oksywia do Boru w terminie do dnia 01.02.1959r. (razem z 54.kopchem).
2. W składzie 6. DPD
- 10.bpd - stacjonował w Oświęcimiu, a nie Krakowie.
Przedyslokowanie 10.bpd z Krakowa do Oświęcimia miało miejsce w dniu 16.10.1958r.
Powrócił do Krakowa dopiero w 1976r.
3. W składzie 16. DPanc
- 46.dah (a nie 41.dah) stacjonował w Braniewie, a nie w Gdańsku.
Dywizjon ten o czym też już wcześniej pisałem na mocy Roz. MON Nr 0010/ORg z dnia 02.10.1958r.
powstał na bazie 46. daa 3. BOW i przekazany został do 16. DPanc z jednoczesnym przedyslokowaniem z Rogowa do m. Braniewo.
4. W składzie 20. DPanc
- mam wątpliwosci czy 8.brozp rzeczywiście stacjonował w Pile. Muszę to jeszce dokładnie sprawdzić.
W kazdym bądź razie w sierpniu 1962r. już jako 19.krozp stacjonowała na pewno w m. Czarne.
5. W składzie 5. DPanc
- podobnie jak poprzednio - 12.dar autor wskazuje na Gubin, wg moich informacji był to już Kostrzyn.
6. W składzie 10. DPanc
- 8.dar stacjonował w Tarnowskich Górach, a nie w Strzegomiu.
Dywizjon ten w 1958r. przeniesiony został z Strzegomia do Tarnowskich Gór.
7. W składzie 1. DZ
- 4.daplot stacjonował w Modlinie, a nie Lidzbarku Warm.
Dywizjon ten w listopadzie 1958 r. został przedyslokowany z Lidzbarka Warm. do Modlina.
Powstał na bazie 39. daplot 21. DP w kwietniu 1957r.
- 5.dar (2550) stacjonował w Giżycku, a nie Lidzbarku Warm.
W maju 1957r. - 5. dar przedyslokowano z Legionowa właśnie do Giżycka. W sierpniu 1961r. na pewno stacjonował w Gizycku. Wątpię więc, żeby w tym przedziale czasowym 5. dar stacjonował w Lidzbarku Warm. , a to dlatego, że w składzie 21. DP nie było dar - i nie można poprzez analogię do 4.daplot -
dyslokować go w Lidzbarku Warm.
8. Wojska Inżynieryjne
- 7.ppont (3774) - stacjonował w Dęblinie, a nie Płocku.
Roz. MON Nr 031/Org z dnia 19.04.1957r. w terminie do dnia 15.08.1957r. - 7.ppont przeformowano
i jednocześnie przedyslokowano z Płocka do Dęblina. W tym samym czasie koszary po 7. ppontw Płocku przejął w całości 63. bmost przeformowywany na 1. Pułk Drogowo - Mostowy.
Na marginesie w pracy dr Kajetanowicza nie ma w ogóle nic na temat jednostek kolejowych i drogowych (a szkoda).
9. Wojska Chemiczne
- 2.bmo (1442) stacjonował w Grupie lub Grudziądzu, ale na pewno nie w Orzyszu.
W 1955r. 2. bmo przedyslokowano z Działdowa do Grupy, a w 1957r. do Grudziądza. Inne źródła podają, że przedyslokowanie z Grupy do Grudziądza miało miejsce w 1961r.
- 4.brchem stacjonował w Toruniu, a nie w Grupie.
W listopadzie 1957r. przeformowano 51.krchem i odkażania uzbrojenia na 4.brchem i odkażania uzbrojenia, jednocześnie przedyslokowując go z Grupy do Torunia (w 1963r. - do Brodnicy).
- 5.brchem (2885) - stacjonował w Zgorzelcu, a nie w Krotoszynie.
W dniu 07. 06. 1957r. - 53. krchem i odkażania uzbrojenia przeformowano na 5. brchem i odkażania uzbrojenia (2885), jednocześnie przedyslokowując go z Krotoszyna do Zgorzelca (koszary przy ul Boh. II Armii WP). W 1958r przeniesiono 5. brchem i odkażania uzbrojenia do koszar przy ul. Orzeszkowej.
- 26.bopchem - czy Inowrocław ? - nie jestem przekonany.
10. Wojska Łączności
- 9.płącz - stacjonował w Białobrzegach, a nie w Legionowie.
Nigdzie nie spotkałem sie z tym by kiedykolwiek 9.płącz stacjonował w Legionowie.
- 16 brr (4420) - stacjonował w Wałczu, a nie w Beniaminowie (Białobrzegach).
W 1956r 16.batalion radiopelengacyjny przeniesiono do Wałcza, w 1957r przeformowany na 16.brr,
w 1960r na 2. ORRel, a w 1964r. przeniesiono go do Przasnysza.
K. P.
Recenzje książek
#16Dla sympatyków lotnictwa - w najnowszym numerze Militaria i Fakty 1/2004 jest ciekawy artykuł z o dziejach lotniska w Białej Podlaskiej i szkolnych jednostkach lotniczych tam stacjonujących
Recenzje książek
#17Dotyczy książki P. Pawłowskiego "ŚOW..."
Nie czuje się kompetentny do recenzowania tej świetnej według mnie pracy. Mam tylko jedno pytanie. Na str. 45 w. 1 i 2 od góry jest: "Na początku 1948 r. w skład DOW IV wchodziły następujace jednostki" i tu jest przypis nr 86 z którego wynika, że jest to dyslokacja jednostek WP w czasie pokoju, 2 stycznia 1947 r.
Można prosić bardziej kompetentnych ode mnie o wyjaśnienie. Czy to błąd dotyczacy pomieszania lat, czy ja czegoś nie zrozumiem?
I jedna uwaga. Na str. 28 w przypisie 31 powoływany jest Dz. U. RP nr 32, poz. 33. Powinno być Dz. U. RP nr 33, poz. 196.
Nie czuje się kompetentny do recenzowania tej świetnej według mnie pracy. Mam tylko jedno pytanie. Na str. 45 w. 1 i 2 od góry jest: "Na początku 1948 r. w skład DOW IV wchodziły następujace jednostki" i tu jest przypis nr 86 z którego wynika, że jest to dyslokacja jednostek WP w czasie pokoju, 2 stycznia 1947 r.
Można prosić bardziej kompetentnych ode mnie o wyjaśnienie. Czy to błąd dotyczacy pomieszania lat, czy ja czegoś nie zrozumiem?
I jedna uwaga. Na str. 28 w przypisie 31 powoływany jest Dz. U. RP nr 32, poz. 33. Powinno być Dz. U. RP nr 33, poz. 196.
Recenzje książek
#18Również mam pytanie odniśnie książki p. Kajetanowicza kiedy i gdzie będzie można ją kupić.
Czy ktoś zna wydawnictwo. Podawał chyba Jarosław Ciślak niestety nie zanotowałem.
Mam nadzieję, że są w niej zbiorcze dane o ilości uzbrojenia LWP. Szczególnie zależy mi na artylerii w tym przeciwlotniczej i ppanc. M-30, MŁ-20, D-1, A-19, M-120, M-82 i dz.plot.37/39 chyba po 1960r. już nie dokupowaliśmy - czy podobnie było z D-44.
Może będą jakieś inne ciekawostki.
Co do liczby dywizji ukształtowała się podobno w 1965 r.
Czy ktoś zna wydawnictwo. Podawał chyba Jarosław Ciślak niestety nie zanotowałem.
Mam nadzieję, że są w niej zbiorcze dane o ilości uzbrojenia LWP. Szczególnie zależy mi na artylerii w tym przeciwlotniczej i ppanc. M-30, MŁ-20, D-1, A-19, M-120, M-82 i dz.plot.37/39 chyba po 1960r. już nie dokupowaliśmy - czy podobnie było z D-44.
Może będą jakieś inne ciekawostki.
Co do liczby dywizji ukształtowała się podobno w 1965 r.
Recenzje książek
#19Wiesławie !
Dotyczy książki P. Pawłowskiego "ŚOW..."
Na stronie 45 w/w pracy prezentowany skład DOW IV dotyczy stanu na dzień 02. 01. 1947r. , a nie początków 1948r. (czyli tak jak w przypisie 86). Gdyby był to poczatek roku 1948 - to m. in. Pułki Artylerii Samobieżnej miałyby nazwę Pułki Arylerii Pancernej (przeformowanie pas i ich przemianowanie na papanc miało miejsce na podstawie Roz. Nr 051/Org z dnia 19. 02. 1947r. ). Jest jeszcze kilka drobnych szczegółów, które wskazują, że jest to początek roku 1947, a nie 1948 r.
Przyznam, że ja osobiście bardzo nie lubię tego typu sformułowań: na poczatku roku, z końca roku,
w połowie roku itp.
Twoje uwagi dot. przypisu 31 na str. 28 są jak najbardziej słuszne.
Pozdrawiam.
K. P.
Recenzje książek
#20Dla lubiących przeliczać współczynniki potencjału bojowego - warszat pracy:
http://www.aon.edu.pl/e-publ/instdow/sp ... cjalow.pdf
http://www.aon.edu.pl/e-publ/instdow/sp ... cjalow.pdf