Zdjęcia satelitarne ciekawych miejsc

Baltijsk wraz lotniskiem Baltijsk - Kosa mam na zdjęciu sat. o rozdzielczości < 2m, tak samo wymieniony tu Sewastopol i Murmańsk. Jeżeli komuś zależy na tych zdjęciach - moge przesłać na wskazany adres. Warunek - zakaz publikacji i gentlemańska umowa o braku dalszej dystrybucji.

spaceimaging podjął decyzję o wprowadzeniu do podglądu zdjęć kolorowych na skutek nieporozumień z klientami o efekt finalny, niestety odbyło się to kosztem utraty jakości zdjęcia (z dotychczasowych 15-16m do ok 17m efektywnej terenowej rozdzielczości piksela)

To zdjęcie Gdyni też jest ze spaceimaging. Prawa do tych zdjęć są zastrzeżone więc trzeba będzie je zdjąć (tym bardziej że nie podano źródła).

Tak jak w ze zdjąciami USA to nie będzie w Polsce jeszcze długi, długi czas. Ale cieszmy się, że można dostać nasze zdjęcia za granicą😀

Gdybym na powyższych warunkach oferował wam zdjęcia dostępne w internecie, z przyjemnością przedstawiałbym się jako idiota.

Pochwaliłem się nieco jedynie, bowiem przerzuciłem moje archiwum płytowe ze zdjęciami i okazało się, że zdjęcia, które miałem na myśli mam w tej chwili w pracy, a tam zjawię się dopiero w poniedziałek. W wersji roboczej za to znalazłem na dysku Baltijsk, w zbliżeniu na lotnisko, oraz mniej dokładny widok ogólny. Przesyłam Wam jako próbkę. A lepszy widok na miasto podeślę w poniedziałek.

Jeszcze do Grzegorza mam jedną uwagę. Ponieważ znam sposób pozyskiwania zdjęć sateliternych w globalsecurity.org, i wogóle dość dobrze cały serwis, śmiem twierdzić, że nie ma na nim omawianych przeze mnie zdjęć.

W tym kontekście jestem bardzo zainteresowany tymi zdjęciami, o których wspomniał Grzegorz. Ja również je chętnie porównam z moimi.

Kolejne zdjęcia

Skoro koledzy mają dostęp do tak ciekawych zdjęć, chciałbym się spytać o zdjęcie okolic Mińska Mazowieckiego, od wschodu obejmujące lotnisko, a od zachodu granicę powiatu. No i oczywiście miasto. Szukam zdjęcia o dobrej rozdzielczości: 5 metrów lub lepiej.

Dobry serwis w Google'ach

Bardzo dobre zdjęcia, mowa oczywiście o tych o rozdzielczości ~1 metra. Jak się weźmie odpowiednio mały zoom, żeby widać było całą Polskę, to widać, że jakieś 5% kraju jest obfotografowane z tą dokładnością, reszta to ~20 metrów, więc można sobie odpuścić. Dopiero w tych lepszych fragmentach można rozpoczynać dokładne poszukiwania. Jak widać po lotnisku w Kluczewie, wyniki dają dużą satysfakcję.

Dobry serwis w Google'ach

Zgadza sie, ze z tych slabo zoomowanych obszarow mniejsza pociecha. Ale mi i tak dalo to sporo satysfakcji:
1) samo poszukiwanie czegos (dla ulatwienia - porownujac zdjecie z mapą terenu) o czym tylko slyszalem ze jest (jak Nadarzyce)
2) dosc niesamowite widoki - nawet przy tym mniejszym zoomie zryte poligony w Drawsku, Żaganiu czy pod Toruniem wyglądają kosmicznie
3) odkrywanie rzeczy, ktorymi sie w zadnych opisach nie spotkalem (np. u Kondrussa jest w wykazie tylko jeden obiekt lotniskowy kolo Jaroslawca, tymczasem są dwa: ladowisko na mierzei w Wicku Morskim oraz DOL w lesie pare kilometrow na zachod od Wicka - przyklady mozna mnozyc)
4) zabawny mterial porownawczy prowadzacy do roznych hipotez - np. czy to przypadek, ze lotnisko w Siemirowicach i polożona kilkanaście kilometrów na południe zapasowa Pieniężnica mają niemal identyczny ''rysunek'' drog manewrowych i zorientowanie drogi startowej wzgledem stron swiata? Czy moze to jednak efekt polityki ''maskirowki''?

itepe, itede

Adresy serwisów ze zdjęciami

" Podawajcie nie tylko linki, ale i dokładne położenia geograficzne, żeby można te obszary było zobaczyć w innych serwisach. "

W maps.google.com gdy klikniesz myszką podwojnie (szybki doubleclick) centralnie na interesujące Ci miejsce, kolejna czynnoscia jest klikniecie na polecenie ''link this page" (prawa strona ekranu). Po chwili przeliczen w oknie nawigacyjnym przegladarki pojawia Ci sie taki adres, jak te, podane przeze mnie. Wprawne oko w tym dlugim ciagu cyfr i liter wypatrzy tez koordynaty geograficzne.
Pozdrawiam

Obiekty wojskowe koło Moskwy

W ogóle zdjęcia z googli są lepsze i wygodniej się je przegląda, jeśli korzysta się z programu:
http://earth.google.com.

Przeglądając okolice Moskwy trafiłem na coś takiego (czyżby 3 dywizjony OP lub pozostałości po nich?), podaję położenie: 56:03N, 37:02E. Okolice miejscowości Povarovo.

Proszę o weryfikację Panów-analityków.

Obiekty wojskowe koło Moskwy

"W ogóle zdjęcia z googli są lepsze i wygodniej się je przegląda, jeśli korzysta się z programu:
http://earth.google.com."

Ha!
Niestety, jak mówią Google: "Google Earth downloads temporarily delayed"
Szkoda.

W rewanżu za Moskwe cos niezbyt skomplikowanego do znalezienia: lotnisko na pld.-wschod od Rostocku.
Duze powiekszenie:
http://maps.google.com/maps?q=Rostock,+ ... &t=k&hl=en

N 53.921092
E 12.280794

To chyba obecnie port cywilny (mimo imponujacej ilosci schronohangarow), choc moze nadal pelni tez funkcje wojskowe. Zwraca uwage wydluzenie drogi startowej - w postaci jednakowych odcinkow nowego asfaltu dodanych na przeciwleglych jego koncach. Bardzo wyraznie widac tez urzadzenia nawigacyjne w osi pasa i w jego sasiedztwie.