Cześć,
Mam 27 lat na początku przyszłego roku bronię magistra z zarządzania (gówno kierunek, ale potrzebowałem do korpo). Pracuje obecnie jako analityk biznesowy, mam inz. WAT logistyki Cywilnego i studia podyplomowe analiza danych z UW.
Od dłuższego czasu bardzo poważnie myślę nad służbą jako oficer. Dzwoniłem też do WCR dopytać o terminy rekrutacji i możliwe ścieżki w moim wypadku.
Moje pytanie czy z takim magistrem (i generalnie wykształceniem),jest realna szansa na przyjęcie na kurs i późniejszą służbę jako oficer?( zakładając, że przejdę selekcję - psycholog, sprawnościowe)
Re: Studia a kurs oficerski-2026
#2Szansa zawsze jakaś jest, ale trzeba brać pod uwagę, że na jedno miejsce przypada wielu chętnych, a pierwszeństwo często mają osoby, które wcześniej służyły w wojsku. Z drugiej strony, jeśli masz dobrą pracę w cywilu, to raczej nie zamieniałbym jej na wojsko. W wojsku logistyków jest pełno, więc to też nie jest priorytetowy kierunek zapotrzebowań przez wojsko...
Re: Studia a kurs oficerski-2026
Rozumiem dzięki za odpowiedź. Jak jest szansa to może warto próbować. Jeszcze zastanawiam się jak to jest w przypadku osób, które np. mają też znajomości/rodzinę w wojsku, zgaduję, że często bardzo to pomaga. Nawet w przypadku gdy nie ma dużego zapotrzebowania na logistyków