Niezależne Forum o Wojsku zniknęła strona

Konradzie - właśnie o takie konstruktywne podejście mi chodziło - cieszę się, że przyczyniłem się do zaistnienia takowego.
W ramach ucywilizowania stosunków - Pozdrawiam

Cześć manfred. Pomysł na nowe forum, które założyłeś, ma swoje zalety, jak niezależność, ale i wady: Potrzebna jest wiedza techniczna, a przede wszystkim zabieganie o każdego użytkownika. Lepiej moim zdaniem założyć grupę na Facebooku i zaprosić znajomych lub dać znać na innych grupach. Tylko część osób ma tam konto, ale z drugiej strony do administracji nie jest potrzebna jakaś szczególna wiedza, a Facebook posiada już mechanizmy promowania. Czyli, że jeżeli dana grupa jest potrzebna, to się rozrośnie sama efektem kuli śnieżnej.

FB jest dobry, ale problem polega na tym, że generalnie wystepuje się tam pod swoim imieniem i nazwiskiem, co będzie problemem nie do pokonania dla większości żołnierzy, z wiadomych względów.

Witam Kolegów.
Strona NFOW jest niedostępna ... a ja zamierzałem na niej poruszyć ciekawy temat.
Modna jest ostatnio akcja "deregulacji" przy okazji której inne służby mundurowe (policja, straż itp.) wprowadzają u siebie przepisy "skopiowane" z przepisów dla żołnierzy ponieważ są dla nich korzystniejsze ... (o ile dobrze kojarzę tak zrobiono ze świadczeniami mieszkaniowymi).

Dlaczego My żołnierze nie możemy skorzystać z takiej sposobności ... w przepisach MSWiA są również zapisy korzystniejsze dla funkcjonariuszy niż dla żołnierzy.

Poniżej jeden który mnie szczególnie interesuje…
Żołnierz i funkcjonariusz mogą podwyższyć sobie emeryturę o 15% ze względu na orzeczone komisyjnie schorzenie związane ze służbą - taki sama zapis jest w ustawie emerytalnej MON i MSWiA.
… ale …
1/ żołnierz może otrzymać emeryturę maksymalną 75% naliczonej podstawy,
2/ funkcjonariusz może otrzymać emeryturę maksymalną 75% naliczonej podstawy, a w przypadku orzeczenia schorzenia związanego ze służbą wartość ta może być zwiększona do 80%.

Co Wy na to?
Może znajdziecie inne sprawy/tematy które warto “przepisać” do naszych MON-owskich ustaw.

Masz rację. Ale niestety te kilkanaście tysięcy żołnierzy i kandydatów pisze tam jak gdyby jawność nie była problemem. Dlatego dobrą rzeczą byłoby wyciągnięcie ich stamtąd i zaproszenie na forum, gdzie mogą pytać anonimowo. Lub etap pośredni, czyli najpierw stworzenie tam własnej grupy i uczulanie, żeby nie pisali z prawdziwych kont.

To manfred musi się wypowiedzieć. Ja aktualnie przygotowuję to forum na większą liczbę użytkowników, co mam w planach. W skrócie chodzi to, żeby każdy mógł sobie wybrać tylko te tematyki, które go interesują, a resztę mógł schować. Do tego nowe zabezpieczenia przed trollami, żeby nie doszło do powtórki z nfow.