Orzeczenie wydano z naruszeniem przepisów prawa

Dzień dobry parę lat temu byłam na komisji wojskowej i powiedziałam że byłam w szpitalu kiedyś i tam mi stwierdzono schizofrenię ale powiedziałam że to była błędna diagnoza po zobaczeniu że psycholog dał mi negatywną opinię zrezygnowałam z dalszych badań opuściłam komisję i po prostu sobie odpuściłam dalsze badania po paru tygodniach dostałam list w którym dali mi kategorie E. Czy orzeczenie wydano z naruszeniem prawa? Czy mogę złożyć wniosek o ponowna komisję? Znam osobę która miała kategorie E i złożyła wniosek to przeszła ja ponownie i jest w wojsku. Nie mam schizofrenii. Czy zwykłe zaświadczenie od lekarza psychiatry o pozytywnym stanie zdrowia wystarczy dla komisji czy trzeba mieć jakiś dokument z sądu?

Teraz sprawa jest już bardziej klarowna. Z powodu rezygnacji z dalszych badań lekarskich (z Twojej winy), orzeczenie zostało wydane na podstawie posiadanej dokumentacji medycznej. Tak jak podałaś uzyskałaś negatywną opinię psychologa i to była chyba główna przyczyna wydania takiego orzeczenia. Moim skromnym zdaniem nie ma tu podstaw do twierdzenia, że doszło do naruszenia przepisów prawa. Tym bardziej, że w przepisach dotyczących tej problematyki, mówi się o przypadkach wydawania orzeczeń w razie odmowy wykonania badań na które skierowała komisja lekarska - orzeczenie wydaje się na podstawie posiadanej dokumentacji medycznej.
Skoro jednak twierdzisz, że znasz przypadki zmiany kategorii E i D na A, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby złożyć podanie o ponowne skierowanie na komisję. Ale tym razem radzę przejść cały cykl badań i nie rezygnować w połowie drogi. Nie szukaj odpowiedzi na forach internetowych, tylko skieruj swoje pytania do właściwego Wojskowego Centrum Rekrutacji.