Czy ktoś z Państwa może zidentyfikować ten przedmiot?
Pozdrawiam,
Jan Zebra
Co to jest?
#2Zbiornik kulisty układu pneumatycznego rakiety 9M33 zestawu przeciwlotniczego 9K33 "OSA".
Pozdrawiam
Witek
Pozdrawiam
Witek
Co to jest?
#3Panie Witku,
bardzo dziękuję za informację. Czy jest jakieś zagrożenie związane z tym zbiornikiem kulistym?
Pozdrawiam,
Jan Zebra
bardzo dziękuję za informację. Czy jest jakieś zagrożenie związane z tym zbiornikiem kulistym?
Pozdrawiam,
Jan Zebra
Co to jest?
#4Zbiornik służył wyłącznie do magazynowania sprężonego powietrza o ciśnieniu 37 MPa, ale w zamek pneumatyczny (ta duża głowica) był wkręcony pironabój. Patrząc na zdjęcie sądzę, że został usunięty ale radzę zachować ostrożność.
Witek
Witek
Co to jest?
#5Dziękuję. Ta kula została wyłowiona z Bałtyku. Ta duża głowica jest potrzaskana. Czy możliwe, aby tam tkwił ten pironabój? Przesyłam jeszcze jedno zdjęcie.
Jan
Jan
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Co to jest?
#6Cześć.
Prawdopodobnie zbiornik pochodzi z pocisku odpalonego na poligonie w Wicku Morskim. Skoro pocisk został odpalony, to musiał zadziałać pironabój, aby mogły rozpocząć pracę turbogeneratory 9B132, 9 B139 oraz napędy sterów. Na zamku pneumatycznym (ta duża głowica) brak jest obudowy pironaboju. Zatem wszystko wskazuje na brak pironaboju w zamku pneumatycznym.
Witek
Prawdopodobnie zbiornik pochodzi z pocisku odpalonego na poligonie w Wicku Morskim. Skoro pocisk został odpalony, to musiał zadziałać pironabój, aby mogły rozpocząć pracę turbogeneratory 9B132, 9 B139 oraz napędy sterów. Na zamku pneumatycznym (ta duża głowica) brak jest obudowy pironaboju. Zatem wszystko wskazuje na brak pironaboju w zamku pneumatycznym.
Witek
Co to jest?
#7Panie Witku,
bardzo dziękuję za niezwykle kompetentne informacje. Zdaje mi się, że na tym zbiorniku są jakieś rosyjskie oznaczenia.
Pozdrawiam,
Jan
bardzo dziękuję za niezwykle kompetentne informacje. Zdaje mi się, że na tym zbiorniku są jakieś rosyjskie oznaczenia.
Pozdrawiam,
Jan