Projekty Polskich pojazdów - poszukiwanie informacji.

Projekty Polskich pojazdów - poszukiwanie informacji.

Dzień Dobry,

Hobbistycznie interesuję się "mniej znanymi" Polskimi projektami pojazdów wojskowych, przeglądając różnorakie artykuły, czasopisma oraz książki natrafiłem na kilka pojazdów które zostały minimalistycznie wspomniane ale zaciekawiły mnie na tyle, że chciałbym dowiedzieć się o nich czegoś więcej.
Pytałem już w różnych miejscach ale praktycznie nikt nie był mnie w stanie odpowiedzieć na zadane pytanie, więc postanowiłem spróbować tutaj.

Pojazdy o które chciałbym zapytać to:

- samobieżna 152 mm haubica armatnia "Dana" na podwoziu gąsienicowym MTS (MTS-306) (wspomniana w Informatorze Sł. Techn. 30/81 - Ministerstwo Obrony Narodowej 1982 - niestety tylko jedna tabelka),

- wyrzutnia rakiet M-210F "Grad" na podwoziu gąsienicowym MTS (MTS-306) (wspomniana w opracowaniu które znajduje się w bibliotece ASzWoj pt. "Analiza taktyczna polowej wyrzutni rakiet M-21OF "Grad" na podwoziu gąsiennicowym MTS") - niestety nie udało mnie się uzyskać do niego dostępu,

- wyrzutnia rakiet HM-3 "ziemia-ziemia" na podwoziu Star-66 WITU (wspomniana w czasopiśmie "Wojsko i Technika Historia" 06/20 oraz w publikacji "Wkład Polaków w polską i światową technikę obronną (lata 1918-1989) Cz.I"),

- wyrzutnia rakiet PRAN-1 „SZERSZEŃ” 400 mm na podwoziu Star 66 (wspomniana w "Projekty WP. Cz. 1 Technika rakietowa"),

- transportery opancerzone na bazie MT-LB, 2S1 "Goździk" oraz najprawdopodobniej MTS-306 lub "Kalina" (w "Wojsko i Technika Historia" 09/19 wspomniano o 23 mm wersji 2S1, wraz z rysunkiem),

- "SPZRA" (Samobieżny Przeciwlotniczy Zestaw Rakietowo Artyleryjski) o kryptonimie "Stalaktyt" na podwoziu gąsienicowym T-55 (nie jest to wersja na MT-LB /Opal tzn. Sopel lub Stalagmit-Sopel) (wspomniany w "Transporter opancerzony MT-LB i pojazdy wsparcia produkowane na jego bazie w Polsce" J. Kajetanowicz),

- wyrzutnia rakiet R-3S na podwoziu Mazur D-350 (wspomniana w czasopiśmie Poligon Numer 3/2018),

- "4-lufowy samobieżny moździerz 120 mm z 1991 roku dla Iraku" (wspomniany w "Polskie konstrukcje sprzętu pancernego po 1945 roku" przez Pana profesora Jerzego Kajetanowicza gdzie oryginalnym źródłem jest "Historia Huty Stalowa Wola", 1996 - niestety tutaj pisałem wiadomość do autora artykułu i nic poza tą wzmianką nie odnalazł),

- czołg M 100 na bazie T-55 (wymieniony w "Wkład Polaków w polską i światową technikę obronną (lata 1918-1989) Cz.I" (Polskie Towarzystwo Historii Techniki, Warszawa 2007),

- czołg HM-45 jako wóz doświadczalny pod przyszłe modernizacje T-54/55 wspomniana w twitterowym poście przez Pana Piotra Zbies - źródłem jest najprawdopodobniej biuletyn OBRUM - działo znajdujące się na tym pojeździe przypomina prototypową modernizację 100 mm wspomnianą w "Przegląd wybranych prac naukowo-badawczych 1977-1981" WAT (tutaj widziałem tylko kawałek związany z działem),

- modyfikacje czołgu T-54 oraz T-55 zawierające dodatkowe opancerzenie wspomniane m.in. przez Pana Janusza Magnuskiego oraz w "Wojsko i Technika Historia" Numer Specjalny 2/2018 czy w jednym z numerów WPT,

- Pojazd inżynieryjny "BANKA" na bazie podwozia SPG-1 (wspomniany w jednym z biuletynów SPG oraz w "40 Lat OBRUM - skan dokumentu jednej wersji zawierającej rysunek znalazłem w PDF udostępnionym w Internecie),

- Transportery Kołowe TK-20 (Prototyp TK20A1) oraz TK-30 (teczki zawierające dokumentację znajdują się najprawdopodobniej w CAW, jeden rysunek przedstawiający TK-30 8x8 udostępniony był w czasopiśmie oraz na militarium.net, a ostatnio natrafiłem całkowicie przypadkiem na jeden niepodpisany rysunek mogący przedstawiać ten pojazd w artykule o doktorze Wojciechu Nowakowskim),

- Transporter Gąsienicowy TG-40 oraz Transporter Gąsienicowy Pływający TGP-50 (wspomniane w "Polskie konstrukcje sprzętu pancernego po 1945 roku" przez Pana profesora Jerzego Kajetanowicza),

- rysunki MT-LB wyposażonego w zestaw wyrzutni ppk zaprezentowanego na stoisku HSW na MSPO 1994 (wspomniany w czasopiśmie Nowa Technika Wojskowa Numer 10/1994),

- armaty kal. 23 lub 25 mm na Topas 2AP (SKOT 2AP? - wieża WITU) (wspomniana w czasopiśmie "Wojsko i Technika Historia NS 3/2023",

- dokument przedstawiający projekt czołgu (nieznanej nazwy - prawdopodobnie praca studencka) w filmie Wargaming "Dzienniki twórców: nowe polskie czołgi średnie" z lat 50 (?) nazwany na cele gry jako "CS-52 Lis",

- oraz oczywiście tajemnicze "Polskie" czołgi znajdujące się w grze World of Tanks poziomu 8-10 (t.j. CS-52 C, CS-52 Lis, CS-53, CS-59, CS-63, 56TP) - wiem, że pracownicy Wargaming posiadali dostęp do archiwów CAW oraz ASZWoJ i tutaj ciekawi mnie na jakich dokumentach/opisach opierali swą "twórczość".

(w załączniku dodaję kilka zdjęć/rysunków wspominanych pojazdów),

Z góry Dziękuję za wszelkiego rodzaju pomoc.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2023, 23:59 przez SkylinerPL, łącznie zmieniany 5 razy.

Ten temat ma 19 odpowiedzi.

Poznaj 10 korzyści wynikających z założenia konta lub przejdź do forum:

Załóż konto Zaloguj się