Jak nie zrozumiałem przepraszam.
Osądzanie z racji wykształcenia kojarzy mi się z Sądem.
Historycy powinni jak najbardziej wyciągać wnioski, mogą oceniać ale przywołam słowa Mao na pytanie o ocenę Rewolucji Francuskiej, odpowiedział "upłynęło za mało czasu".
III wojna światowa
#42Szanowni Koledzy,
może już czas zakończyć tę bezprzedmiotową dyskusję, która pojawiła się w kilku tematach naszego forum. Ktoś wrzuca na forum post, który jest wyrazem jego osobistych frustracji i wokół tego rozpoczyna się zupełnie niepotrzebna dyskusja, niewnosząca nic do zasadniczego tematu. Nie dajmy się wpuszczać w wyniszczającą walkę nad zupełnie nieistotnymi problemami i niezwiązanymi z zasadniczym tematem osobistymi poglądami. Forum powstało, jako platforma wymiany informacji dotyczących wojskowości i na tym należy się koncentrować.
A tak na marginesie zgadzam się z Robertem, że zawodowcy z dużą niechęcią sięgają do materiałów źródłowych, bo to wymaga długiej i mozolnej pracy. Znacznie łatwiej opierać się na krążących legendach, półprawdach i zmyślonych bajkach. Jest bardzo dużo dokumentów w różnych archiwach, często nieopracowanych i trudnych do wyszukania, ale trafiają się rodzynki. Po moich poszukiwaniach prowadzonych w zasobach IPN, również wyciągam wniosek, że do wielu dokumentów zaglądały tylko dwie osoby, pierwszą był archiwista, który je opracowywał, a drugą ja.
Pozdrawiam
Witek
może już czas zakończyć tę bezprzedmiotową dyskusję, która pojawiła się w kilku tematach naszego forum. Ktoś wrzuca na forum post, który jest wyrazem jego osobistych frustracji i wokół tego rozpoczyna się zupełnie niepotrzebna dyskusja, niewnosząca nic do zasadniczego tematu. Nie dajmy się wpuszczać w wyniszczającą walkę nad zupełnie nieistotnymi problemami i niezwiązanymi z zasadniczym tematem osobistymi poglądami. Forum powstało, jako platforma wymiany informacji dotyczących wojskowości i na tym należy się koncentrować.
A tak na marginesie zgadzam się z Robertem, że zawodowcy z dużą niechęcią sięgają do materiałów źródłowych, bo to wymaga długiej i mozolnej pracy. Znacznie łatwiej opierać się na krążących legendach, półprawdach i zmyślonych bajkach. Jest bardzo dużo dokumentów w różnych archiwach, często nieopracowanych i trudnych do wyszukania, ale trafiają się rodzynki. Po moich poszukiwaniach prowadzonych w zasobach IPN, również wyciągam wniosek, że do wielu dokumentów zaglądały tylko dwie osoby, pierwszą był archiwista, który je opracowywał, a drugą ja.
Pozdrawiam
Witek
III wojna światowa
#43Plany są w Instytucie Pamięci Narodowej. Dotyczą tylko WP oraz środków wsparcia ze strony AR i NAL NRD.
III wojna światowa
#44Znaczną część teczek IPN udostępnia na płytach cd, do których nie dołącza się karty osób korzystających. Stąd nie do końca wiadomo ile osób miało do nich faktycznie dostęp.
III wojna światowa
#45Ja akurat przeszukiwałem teczki związane z technicznymi systemami dowodzenia (głównie PASUW), które nie zostały jeszcze zeskanowane.
III wojna światowa
#46Po złożeniu zamówienia na teczki w IPN większość z nich jest skanowana na bieżąco (do oddziału we Wrocławiu skany przesyłają mi po 2-3 miesiącach). Tylko nieliczne otrzymuję w formie oryginałów. Może ta procedura nie dotyczy dokumentów o charakterze technicznym.
III wojna światowa
#47Ja w Lublinie czekałem czasem nawet 6-8 miesięcy i w większości otrzymywałem dokumentację oryginalną w wersji papierowej i to nie tylko instrukcje techniczne. Obecnie mam prawie roczną przerwę w zamawianiu, być może teraz jest inaczej.
III wojna światowa
W jaki sposób można uzyskać do nich dostęp? Czy trzeba znać konkretne numery teczek/sygnatury dokumentów itp.?
Czy Szanowni Koledzy mogliby pomóc choćby w znalezieniu początku nitki z całego kłębka? Temat jest fascynujący, a na pewno dałoby się znaleźć tam prawdziwe perełki.
Nb. słynna mapa z "ujawnionym planem wojny" (czyli ćwiczeniowa z lat 70. ) też jest tam, czy była w innym zasobie/teczce?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Czy Szanowni Koledzy mogliby pomóc choćby w znalezieniu początku nitki z całego kłębka? Temat jest fascynujący, a na pewno dałoby się znaleźć tam prawdziwe perełki.
Nb. słynna mapa z "ujawnionym planem wojny" (czyli ćwiczeniowa z lat 70. ) też jest tam, czy była w innym zasobie/teczce?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
III wojna światowa
#49Generalnie zasoby przechowywane przez IPN to nic innego jak teczki pozabierane praktycznie ze wszystkich archiwów wojskowych, i niestety nie każdy może mieć do nich dostęp. Trzeba spełnić określone wymogi formalne. Nie chciałbym, żeby to zabrzmiało jak odpowiedź gbura, ale może najpierw zaproponuję dokładne przeszukanie informacji zawartych na stronie IPN, zapoznanie się z warunkami udostępniania akt, komu udostępniają, gdzie, na jakich zasadach. Wszystko tam jest, także wyszukiwarka zespołów archiwalnych. Są maile, telefony kontaktowe.
Ci, którzy przechodzili inicjację w archiwach IPN wiedzą jakie to żmudne, trudne, ale i ekscytujące, gdy się w końcu coś znajdzie. To wyższy poziom wtajemniczenia niż archiwa wojskowe.
Ci, którzy przechodzili inicjację w archiwach IPN wiedzą jakie to żmudne, trudne, ale i ekscytujące, gdy się w końcu coś znajdzie. To wyższy poziom wtajemniczenia niż archiwa wojskowe.
III wojna światowa
#50Witam, z góry przepraszam jeżeli ten temat zostałjuż poruszony.
Mam takie pytanie, na jednej z map, gdzie zą zaznaczone ataki jądrowe min. na Polskę (link: https://stareplanymiast.pl/PM/MAPAUW/PLANATAKOW/) są pewne symbole, których nie znam, np. trójkąty w róznych miejscach Polski, czy ktoś wie co one oznaczały?
Paweł
Mam takie pytanie, na jednej z map, gdzie zą zaznaczone ataki jądrowe min. na Polskę (link: https://stareplanymiast.pl/PM/MAPAUW/PLANATAKOW/) są pewne symbole, których nie znam, np. trójkąty w róznych miejscach Polski, czy ktoś wie co one oznaczały?
Paweł