Zastanawiam się czy kupić? Interesuję się strukturami i uzbrojeniem LWP przede wszystkim w latach 1970 -1989.
Czy może ktoś przeglądał. Warto kupić?
Dywagacje polityczne mnie nie interesują.
Pojawiła się nowa książka "Polskie wojska operacyjne w Układzie Warszawskim" IPN
#2W książce omówiono tylko plany i protokoły uzgodnień oraz wybrane ćwiczenia. Nie ma tam informacji o strukturach WP tylko ogólne o składzie na wypadek wojny.
Pojawiła się nowa książka "Polskie wojska operacyjne w Układzie Warszawskim" IPN
Przeczytałem notkę na stronie IPN https://ipn.poczytaj.pl/ksiazka/polskie ... law,537248 i wydaje mi się, iż omówiono tam tematykę, którą zajmował się w SG Oddział/Zespół kierowany przez generałów J. Gumulińskiego potem S. Kołcza - czy tak?
Pozdrawiam, Bogusław
#4Dziękuję bardzo za wyjaśnienia
#5Praca oparta jest głównie na tzw. dokumentach Układu Warszawskiego z zasobów IPN. Są to plany operacyjne Frontu Nadmorskiego z lat 1965-1989 oraz protokoły uzgodnień z lat 1955-1986. Autor powołuje się też na sprawozdania i notatki z Sztabu Generalnego WP oraz nieliczne relacje m. in. gen. Puchały.
Odpowiedź na powyższe jest na stronie 9. Wstępu:
Książka odnosi się do aspektów wojskowych, a nie politycznych funkcjonowania Układu Warszawskiego.
Książka odnosi się do aspektów wojskowych, a nie politycznych funkcjonowania Układu Warszawskiego.
Pozdrawiam, Bogusław
#7Recenzent odniósł się tylko do meritum pytania i nie miał zamiaru zniechęcać do kupna książki.
#8Dziś otrzymałem książkę, jeszcze nie miałem czasu by wziąć się za czytanie, ale pobieżnie przejrzałem treść.
Książka omawia plany operacyjne, ale faktycznie nie ma tu mowy o strukturach czy szczegółach dotyczących Armii, Dywizji itd.
Mimo wszystko WARTO!
Twarda oprawa, kolorowe skany map operacyjnych na końcu książki + wielkoformatowa mapa operacyjna planu operacji zaczepnej frontu nadmorskiego, w połączeniu z wg mnie niską ceną (no ale IPN sobie może pozwolić na dofinansowanie takiej książki) powoduje że naprawdę warto.
Książka omawia plany operacyjne, ale faktycznie nie ma tu mowy o strukturach czy szczegółach dotyczących Armii, Dywizji itd.
Mimo wszystko WARTO!
Twarda oprawa, kolorowe skany map operacyjnych na końcu książki + wielkoformatowa mapa operacyjna planu operacji zaczepnej frontu nadmorskiego, w połączeniu z wg mnie niską ceną (no ale IPN sobie może pozwolić na dofinansowanie takiej książki) powoduje że naprawdę warto.
#9Bogusław Wolf pisze:
wielkoformatowa barwna mapa dołączona do książki (chyba powieszę ją sobie w antyramie na ścianie) Taka sama mapa została opublikowana w "Polsce Zbrojnej" kilka lat temu w jeszcze większym formacie.
wielkoformatowa barwna mapa dołączona do książki (chyba powieszę ją sobie w antyramie na ścianie) Taka sama mapa została opublikowana w "Polsce Zbrojnej" kilka lat temu w jeszcze większym formacie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie wiedziałem o tym, Panie Profesorze. "Polskę Zbrojną" (a wcześniej ŻW od 72 roku) czytałem systematycznie jak była dziennikiem, potem chyba jeszcze przez 10 lat jako tygodnik. Pewnie mapa była większa, jednak ta bez dodatkowych elementów - żołnierzy z uzbrojeniem - mi też odpowiada.
Pozdrawiam, Bogusław