Oczywiście Panie Jacku, ma Pan rację!
Generalnie w mediach jest cisza na ten temat.
I bardzo dobrze, bo zazwyczaj przypominają sobie o misjonarzach jak się coś wydarzy niedobrego!
Re: Recenzje książek
#302Pojawi się lub już się pojawiła najnowsza książka Pana Dariusza Faszczy pt. "12. Szczecińska Dywizja Zmechanizowana - 70 lat służby na Pomorzu Zachodnim 1945-2015", wydana przez WCEO.
Ja swój egzemplarz trafiłem na allegro, ale ja mam jakiś egzemplarz nie do końca pocięty 😁
Okładka:
Ja swój egzemplarz trafiłem na allegro, ale ja mam jakiś egzemplarz nie do końca pocięty 😁
Okładka:
#303Została wydana książka "Szlakiem bojowych tradycji 3. Brygady Pancernej" autorstwa Wiesława Chłopka, Stefana Kozaka i Andrzeja Miernickiego, z przedmową dowódcy generalnego RSZ gen. broni dr. Mirosława Rożańskiego.
Rok wydania: 2016
Oprawa: karton, folia, kolor, całość ksiązki na papierze ofsetowym III kl.
Nakład: ? egzemplarzy
Objętość: 112 s.
Wkładka ze zdjęciami kolorowa
Wydawca: Oficyna Wydawnicza Dekorgraf Żagań
Brak zasadniczy - nie ma przypisów. Były sporządzone przez Autorów, w pdf też były, ale nie ma ich w książce.
Okładka i spis treści - poniżej
Rok wydania: 2016
Oprawa: karton, folia, kolor, całość ksiązki na papierze ofsetowym III kl.
Nakład: ? egzemplarzy
Objętość: 112 s.
Wkładka ze zdjęciami kolorowa
Wydawca: Oficyna Wydawnicza Dekorgraf Żagań
Brak zasadniczy - nie ma przypisów. Były sporządzone przez Autorów, w pdf też były, ale nie ma ich w książce.
Okładka i spis treści - poniżej
Jest może informacja, kiedy do dywizji trafiły czołgi T-72 i w ogóle, jakie było uzbrojenie dywizji przed "reformą Siwickiego" i po niej?
#305Cześć.
W najnowszym numerze 2-3/2016 Przeglądu Historyczno-Wojskowego jest bardzo ciekawy artykuł autorstwa Włodzimierza Duchnowskiego „2 Pułk Rozpoznania Radioelektronicznego w latach 1974-1991 we wspomnieniach zastępcy dowódcy pułku ds. operacyjnych. Cz. 1. Organizacja i charakterystyka działalności Pułku”.
Polecam warto przeczytać.
Pozdrawiam
Witek
W najnowszym numerze 2-3/2016 Przeglądu Historyczno-Wojskowego jest bardzo ciekawy artykuł autorstwa Włodzimierza Duchnowskiego „2 Pułk Rozpoznania Radioelektronicznego w latach 1974-1991 we wspomnieniach zastępcy dowódcy pułku ds. operacyjnych. Cz. 1. Organizacja i charakterystyka działalności Pułku”.
Polecam warto przeczytać.
Pozdrawiam
Witek
#306Witam, wczoraj na starociach widziałem album firmowy BUMAR Łabędy ,bardziej pamiątkowo-reklamowy, ładnie wydany, duży format, trochę zdjęć , opisów z historii fabryki ,obrazek T 72 w trzech rzutach ,absolutny brak danych -ilościowych , datowych o produkcji czy o samych czołgach itd, ale dla ewentualnego hobbysty jako egzemplarz do kompletu może kogoś interesuje- za tydzień lub dwa znów będzie zapewne na starociach, gdyby ktoś z kolegów pancerniaków był zainteresowany - mogę kupić i przesłać.
cena 30 zł
pozdrawiam
cena 30 zł
pozdrawiam
#307Witam , w ostatnim kwietniowym numerze Lotnictwa Air International jest ciekawy artykuł Roberta Rochowicza nt organizacji lotnictwa wojskowego do lat 60-tych, ciąg dalszy nastąpi.
gratuluję autorowi, należy mieć nadzieję że na tej kanwie powstanie książka i to niebawem. Robercie, jakbyś się nie pogniewał to na priva podesłałbym Ci dwie uwagi- uzupełnienia.
pozdrawiam
Roman Antonowicz
gratuluję autorowi, należy mieć nadzieję że na tej kanwie powstanie książka i to niebawem. Robercie, jakbyś się nie pogniewał to na priva podesłałbym Ci dwie uwagi- uzupełnienia.
pozdrawiam
Roman Antonowicz
#308Witam
dziękuję za miłe słowa
każda uwaga, uzupełnienie, poprawka będzie przez mnie mile widziana.
Pozdrawiam
Robert
dziękuję za miłe słowa
każda uwaga, uzupełnienie, poprawka będzie przez mnie mile widziana.
Pozdrawiam
Robert
#309Witam.
Pisząc o artykułach Roberta warto również wspomnieć o dwuczęściowym artykule „Lotnictwo morskie 1945-1990” (Lotnictwo Air International numery 1 i 2 z 2017 r.).
Pozdrawiam
Witek
Pisząc o artykułach Roberta warto również wspomnieć o dwuczęściowym artykule „Lotnictwo morskie 1945-1990” (Lotnictwo Air International numery 1 i 2 z 2017 r.).
Pozdrawiam
Witek
Brakujące książki
#310Osobiście czekam na dwie pozycje:
1) Polskie wojska lądowe w latach 1961-1988 Jerzego Kajetanowicza (Pozycja dotycząca lat 1945-1960 była fantastyczna, nie będę jednak ukrywał, że interesuje się głównie latami 1976-1988).
2) Wojsko Polskie 1945-1990 Roberta Rochowicza (Wierzę, że zbierze wszystkie swoje fantastyczne artykuły i doda plany dotyczące wojsk lądowych w ostatnim okresie PRL).
W każdym razie, moim zdaniem, pozycje tych dwóch autorów zaspokoiłyby moją ciekawość w zakresie wojsk pancernych, artylerii i wojsk rakietowych (szczególnie artyleria w latach 80-tych to taka biała plama i to co ciekawe A-19, MŁ-20 oraz M-30), wojsk lotniczych i OPK oraz marynarki wojennej.
1) Polskie wojska lądowe w latach 1961-1988 Jerzego Kajetanowicza (Pozycja dotycząca lat 1945-1960 była fantastyczna, nie będę jednak ukrywał, że interesuje się głównie latami 1976-1988).
2) Wojsko Polskie 1945-1990 Roberta Rochowicza (Wierzę, że zbierze wszystkie swoje fantastyczne artykuły i doda plany dotyczące wojsk lądowych w ostatnim okresie PRL).
W każdym razie, moim zdaniem, pozycje tych dwóch autorów zaspokoiłyby moją ciekawość w zakresie wojsk pancernych, artylerii i wojsk rakietowych (szczególnie artyleria w latach 80-tych to taka biała plama i to co ciekawe A-19, MŁ-20 oraz M-30), wojsk lotniczych i OPK oraz marynarki wojennej.