Bogusław
Być może nieco z opóźnieniem Kolegów informuję - w trzech ostatnich numerach miesięcznika LOTNICTWO ukazała się monografia radzieckiego samolotu Mikojan MiG-27 znanej pary autorów: J. Gruszczyński i M. Fiszer.
Jakkolwiek ja czytając wcześniej podobne opracowania rosyjskojęzyczne miałem prywatnie szereg zastrzeżeń do rodzimych artykułów i uwagi w tekście czyniłem (głównie nt. zarysu historycznego i organizacji lotnictwa) - w tym przypadku pisaka użyłem zaledwie kilka razy. Na 32 stronach pisma wyczerpująco i kompetentnie Autorzy przedstawili całość zagadnień z tym samolotem związanych. Polecam gorąco Kolegom zainteresowanym tematem.
Należy dodać, że nie jest to kalka opracowania rosyjskiego, czy kompilacja fragmentów. Autorzy wykorzystali co prawda w dużym stopniu monumentalne opracowanie Markowskiego i Prichodczenki z 2005 roku, jednak dodali szereg nowych informacji i uaktualnień.
Myślę, że nie jest jeszcze za późno, by poznać ten ciekawy artykuł - bo o ile jestem zorientowany, to numery z ostatnich miesięcy można nabyć u kolportera prasy.
Pozdrawiam, Bogusław