Recenzje książek

Recenzje książek

Panowie,

Mam do sprzedania 1 egz. nowej książki autorstwa Pana K. Czernikowskiego pt "Imiona i Nazwy Wyróżniające Jednostek WP 1943-2011", Elbląg 2011.

Dodam że pozycja ta została wydana tylko dla wąskiego grona osób w 7 egzemplarzach, a ja mam 1 egz. wolny bo jedna z osób które miały wziąść tą książkę zrezygnowała, a ja zajmuję się "dystrybucją" tych książek na prośbę Pana Kazimierza Czernikowskiego.

Jeśli ktoś z Panów był by zainteresowany to proszę o kontakt mailowy: mnt@onet.eu, a ja podeślę szczegóły, m.in. zdjęcia książki, co w niej jest itd.

pozdrawiam
pozdrawiam Jacek
http://www.jednostki-wojskowe.pl

Recenzje książek

Ukazał się 4 tom z serii „Glogovia Militaris” pod tytułem:

GARNIZON GŁOGÓW: HISTORIA - TERAŹNIEJSZOŚĆ – PRZYSZŁOŚĆ

Towarzystwo Ziemi Głogowskiej włączyło się w obchody 60 lecia głogowskiego garnizonu. Na sesję popularnonaukową, która odbyła się 14 maja br., został przygotowany tom referatów i wspomnień. Pod redakcją Wiesława Maciuszczaka i Zbigniewa Mazurka opisane zostały dzieje oddziałów i jednostek, których już w nie ma w Głogowie - 5 Brygady Artylerii i jej poprzedniczek, 6 pułku pontonowego i drogowo-mostowego. Referaty weryfikują i uzupełniają dotychczasowe ustalenia przez poszukiwania w Archiwach Wojskowych w Warszawie, Oleśnicy i Modlinie. Oparto je również na wspomnieniach i relacjach najstarszych żołnierzy i pracowników jednostek i instytucji wojskowych głogowskiego garnizonu. Wydawnictwo zawiera też ostatnie informacje na temat przyszłości wojsk inżynieryjnych i artylerii.

Referaty:
Wiesław Maciuszczak, Baza wojskowa nad Odrą. Garnizon do 1945 r.
Zbigniew Mazurek, Andrzej Truszkowski, Jednostki artyleryjskie w Głogowie. 1951-2001
Zdzisław Barszczewski, Saperzy w Głogowie w latach 1951-2001
Piotr Mielniczuk, Służby Uzupełnień Wojska w Głogowie w latach 1945-2011
Jarosław Kraszewski, Artyleria Wojska Polskiego - współczesne cele i zadania
Adam Kliszka, Głogowski garnizon w XXI w.
Zbigniew Mazurek, Jednostki zabezpieczenia garnizonu
Wiesław Maciuszczak, Kompania radiotechniczna w Kotli. 1956 - 1997.
Zbigniew Mazurek, Organizacje i związki kombatantów
Adam Kęstowicz, Organizacje byłych żołnierzy i oficerów rezerwy

Wspomnienia:
Zdzisław Barszczewski, Życie garnizonowe w Głogowie w latach 1966 -1971
Andrzej Marciniak, Moja służba w 5 PBAA. 1990-1991 (epizody)
Andrzej Truszkowski, Współpraca jednostek i instytucji wojskowych w garnizonie. 1991-2001
Marek Baraniak, Mały garnizon i wielkie wyzwania. 2006-2011

Książkę można nabyć na popularnym portalu aukcyjnym, albo w Muzeum Archeologiczno-Historycznym czy w Towarzystwie Ziemi Głogowskiej.

Recenzje książek

Jak mnie poinformowano, jest juz na allegro pod hasłem - "Garnizon Głogów", "Głogów".

Pozdrawiam serdecznie.

Recenzje książek

W "Przeglądzie Sił Powietrznych nr 5/2011" ukazał się ciekawy artykuł autorstwa Pana H. Czyżyka pt. "Historia 11. i 9. Pułku Lotnictwa Myśliwskiego w latach 1950-2000 cz. I"

Otrzymałem dziś książkę "Garnizon Głogów" o której Panowie wspominaliście przed momentem, powiem szczerze że jestem pozytywnie zaskoczony, dużo nr rozkazów, są nr etatów z liczbami żołnierzy, autorzy dosyć konkretnie podeszli do zagadanienia.

Nawet jeden z autorów w źródłach podał temat Pana Krzysztofa Puchaly o Artylerii z tego forum :-)

pozdrawiam Jacek
http://www.jednostki-wojskowe.pl

Recenzje książek

W "Przeglądzie Sił Powietrznych nr 5/2011" ukazał się ciekawy artykuł autorstwa Pana H. Czyżyka pt. "Historia 11. i 9. Pułku Lotnictwa Myśliwskiego w latach 1950-2000 cz. I"

Autorstwo ??? całkiem podobny tekst ukazał się rok temu w Lotnictwie z Szachownicą

Recenzje książek

Nie wiem czy to wypada pisać w tym miejscu pisać o własnej pracy, ale w ubiegłym tygodniu wydaliśmy książkę o wypadkach lotniczych.
"Katastrofy, awarie, uszkodzenia w polskim lotnictwie wojskowym 1961 - 70"

gdyby ktoś był zainteresowany to podstawowe dane na ten temat są na:
http://www.laf-aeromax.pl/

czekamy na ewentualne recenzje....

pozdrawiam
Robert Senkowski