Ukazała się nowa książka o artylerii dla pasjonatów tego rodzaju broni:
Henryk Grzegorczyk, Artyleria polowa. Historia i współczesność, Wyd. Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe SALUS w Toruniu (phusalus@poczta.onet.pl), Toruń 2009, ss. 379, cena 25 zł.
Autor, były wykładowca byłej Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Rakietowych i Artylerii im. gen. Józefa Bema w Toruniu
Treść:
Wstęp
CZĘŚĆ PIERWSZA – Z HISTORII ARTYLERII
1.1. ARTYLERIA DO 1600 r. (wieki średnie, kryzys chrześcijaństwa, odrodzenie)
1.1.1. Początki wojska w Polsce
1.1.2. Początki artylerii ogniowej w Polsce
1.1.3. Wojny, bitwy, dowódcy, artyleria
1.2. ARTYLERIA W LATACH 1600-1850 (oświecenie, kryzys Rzeczypospolitej, rewolucja)
1.2.1. Z historii wojskowości w Polsce
1.2.2. Z historii polskiej artylerii
1.2.3. Wojny, bitwy, dowódcy, artyleria
1.3. ARTYLERIA DO 1945 (wojny światowe)
1.3.1. Wojny, bitwy, dowódcy, artyleria
1.4. ARTYLERIA PO II WOJNIE ŚWIATOWEJ
1.4.1. Z historii technicznego wykonawstwa zadania ogniowego przez artylerię
1.4.2. Wojny, sojusze artyleria
CZĘŚĆ DRUGA – PODZIAŁ I UZBROJENIE ARTYLERII
2.1. KLASYFIKACJA ARTYLERII
2.2. UZBROJENIE ARTYLERII
2.3. AMUNICJA ARTYLERYJSKA
2.4. MATERIAŁY WYBUCHOWE
2.5. CZĘŚCI SKŁADOWE NABOJU ARTYLERYJSKIEGO
2.5.1. Pociski
2.5.2. Zapalniki
2.5.3. Ładunek miotający
2.5.4. Łuska z zapłonnikiem
CZĘŚĆ TRZECIA – ARMATY
3.1. ARMATY CIĄGNIONE I SAMOJEZDNE
3.2. ARMATY SAMOBIEŻNE
3.3. ARMATY DUŻEJ MOCY
3.4. ARMATOHAUBICE
3.4.1. Armatohaubice ciągnione i samojezdne
3.4.2. Armatohaubice samobieżne
3.5. ARMATY PRZECIWPANCERNE
3.5.1. Armaty przeciwpancerne ciągnione i samojezdne
3.5.2. Armaty przeciwpancerne samobieżne
3.6. ARMATY CZOŁGOWE
3.7. ARMATY PRZECIWLOTNICZE
3.7.1. Armaty przeciwlotnicze ciągnione
3.7.2. Armaty przeciwlotnicze samobieżne
3.8. ARMATY LOTNICZE
3.9. POCIĄGI PANCERNE
CZĘŚĆ CZWARTA – MORTIRY, HAUBICE, MOŹDZIERZE
4.1. MORTIRA
4.2. HAUBICE
4.2.1. Haubice ciągnione i samojezdne
4.2.2. Haubice samobieżne
4.3. HAUBICOARMATY
4.3.1. Haubicoarmaty ciągnione
4.3.2. Haubicoarmaty samobieżne
4.4. MOŹDZIERZE
4.4.1. Moździerze ciągnione, przewożone i przenoszone
4.4.2. Moździerze samobieżne
CZĘŚĆ PIĄTA – ARTYLERIA RAKIETOWA
5.1. WYRZUTNIE ARTYLERII RAKIETOWEJ
5.1.1. Wyrzutnie artylerii rakietowej ciągnione i przenoszone
5.1.2. Samobieżne wyrzutnie artylerii rakietowej
5.2. DZIAŁA BEZODRZUTOWE I GRANATNIKI
5.2.1. Działa bezodrzutowe
5.2.2. Granatniki
5.3. RAKIETY PRZECIWPANCERNE KIEROWANE
CZĘŚĆ SZÓSTA – MATEMATYKA W ARTYLERII
6.1. OBLICZENIA ARTYLERYJSKIE
6.2. AKSJOMATY RACHUNKU PRAWDOPODOBIEŃSTWA
6.3. ZMIENNA LOSOWA I JEJ ZASTOSOWANIE W ARTYLERII
6.4. ROZRZUT POCISKÓW PRZY STRZELANIU UDERZENIOWYM
6.5. OBSZAR ZAINTERESOWAŃ TEORII STRZELANIA
Piśmiennictwo
3 pcz
#112Pojawiła się nowa książka.
http://www.polska-zbrojna.pl/index.php? ... Itemid=109
„3 Drezdeński Pułk Czołgów Średnich. Dokumenty i wspomnienia” to tytuł publikacji wydanej przez Stowarzyszenie Żołnierzy i Pracowników Wojska 3 pcz. Książka poświęcona jest jednostce, która była związana z Żaganiem od 1951 roku. Autorami książki są oficer Wydziału Wychowawczego 11DKPanc, major Wiesław Chłopek i sekretarz Stowarzyszenia 3 pcz, kapitan rezerwy Andrzej Miernicki.
http://www.polska-zbrojna.pl/index.php? ... Itemid=109
„3 Drezdeński Pułk Czołgów Średnich. Dokumenty i wspomnienia” to tytuł publikacji wydanej przez Stowarzyszenie Żołnierzy i Pracowników Wojska 3 pcz. Książka poświęcona jest jednostce, która była związana z Żaganiem od 1951 roku. Autorami książki są oficer Wydziału Wychowawczego 11DKPanc, major Wiesław Chłopek i sekretarz Stowarzyszenia 3 pcz, kapitan rezerwy Andrzej Miernicki.
3 pcz
#113Nawiązałem kontakt z autorem książki o 3. pcz
Jeśli są Państwo zainteresowani tą książką to polecam.
Książka została wydana w 2009 roku i jest podzielona jak by na dwie zasadnicze części, pierwsza część skupia się na historii, powstawaniu jednostki w 1951 jako 22. Samodzielny Pułk Czołgów, aż do czasu jej rozformowania w roku 1989 jako 3. Drezdeński Pułk Czołgów Średnich. Druga część książki jest zapiskami wspomnień żołnierzy którzy służyli w pułku. Książka ma 233 strony, jest wydana bardzo starannie, zawiera wiele zdjęć, dodatkowo do każdej książki dodana jest płyta CD na której znajduje się olbrzymia kolekcja zdjęć archiwalnych z życia pułku.
Wszystkich zainteresowanych nabyciem tej książki zapraszam do kontaktu pod telefonem 694-569561 lub e-mailowo: kptam@interia.eu
POLECAM NAPRAWDĘ WARTO !! Przy zamawianiu książek prosimy powołać się na serwis jednostki-wojskowe.pl lub moją osobę.
Jeśli są Państwo zainteresowani tą książką to polecam.
Książka została wydana w 2009 roku i jest podzielona jak by na dwie zasadnicze części, pierwsza część skupia się na historii, powstawaniu jednostki w 1951 jako 22. Samodzielny Pułk Czołgów, aż do czasu jej rozformowania w roku 1989 jako 3. Drezdeński Pułk Czołgów Średnich. Druga część książki jest zapiskami wspomnień żołnierzy którzy służyli w pułku. Książka ma 233 strony, jest wydana bardzo starannie, zawiera wiele zdjęć, dodatkowo do każdej książki dodana jest płyta CD na której znajduje się olbrzymia kolekcja zdjęć archiwalnych z życia pułku.
Wszystkich zainteresowanych nabyciem tej książki zapraszam do kontaktu pod telefonem 694-569561 lub e-mailowo: kptam@interia.eu
POLECAM NAPRAWDĘ WARTO !! Przy zamawianiu książek prosimy powołać się na serwis jednostki-wojskowe.pl lub moją osobę.
3 pcz
#114Witam
Ja kupiłem i od dziś czytam. Ciekawa pozycja, W pierwszej części chronologia wydarzeń z życia jednostki W drugiej interesujące wspomnienia kadry.
Sporo zdjęć których nigdzie nie publikowano dotąd. Są też zdjęcia oryginalnych rozkazów związanych ze zmianami nazw i etatów jednostki.
Płytki ze zdjęciami jeszcze nie oglądałem.
Zaintrygowała mnie natomiast bibliografia bo znalazłem tam publikacje Kazimierza Czernikowskiego, ale bynajmniej nie tą znaną książkę o 16. DPanc. Szukam teraz w ineterecie ale nic nie mogę znaleźć. Pozostaje mi skontaktować się listownie z autorem.
Ja kupiłem i od dziś czytam. Ciekawa pozycja, W pierwszej części chronologia wydarzeń z życia jednostki W drugiej interesujące wspomnienia kadry.
Sporo zdjęć których nigdzie nie publikowano dotąd. Są też zdjęcia oryginalnych rozkazów związanych ze zmianami nazw i etatów jednostki.
Płytki ze zdjęciami jeszcze nie oglądałem.
Zaintrygowała mnie natomiast bibliografia bo znalazłem tam publikacje Kazimierza Czernikowskiego, ale bynajmniej nie tą znaną książkę o 16. DPanc. Szukam teraz w ineterecie ale nic nie mogę znaleźć. Pozostaje mi skontaktować się listownie z autorem.
3 pcz
#116A czy ma któryś z Panów kontakt do Pana Dariusza Faszczy ?? Chciał bym zdobyć jego książkę o 12 Dywizji Zmechanizowanej, ale nigdzie nie mogę do niego znaleźć namiarów.
Mam jeszcze jedną prośbę poszukuję dwóch pozycji książkowych i wobec tego chciał bym spytać Panów czy macie je w ogóle w swoich zbiorach i czy była by możliwość wymiany lub skserowania sobie tych pozycji od Panów, chodzi mi o książki:
- Wojciech Bonczek, "Historia 33. batalionu radiotechnicznego w Radzionkowie", Radzionków 2007, Urząd Miasta (wiem że ta pozycja jest dostępna w bibliotekach w Radzionkowie, ale ja akurat mieszkam na Dolnym Śląsku i trochę za daleko jechać)
- Hubert Mordawski, "3. Korpus Obrony Powietrznej 1957-2007", Wrocław 2007, Dowództwo Sił Powietrznych
PS. Z Panem Czernikowskim też będę się kontaktował z sprawie książki o 16 DZmech, gdyż jedną taką książkę już wydał.
Mam jeszcze jedną prośbę poszukuję dwóch pozycji książkowych i wobec tego chciał bym spytać Panów czy macie je w ogóle w swoich zbiorach i czy była by możliwość wymiany lub skserowania sobie tych pozycji od Panów, chodzi mi o książki:
- Wojciech Bonczek, "Historia 33. batalionu radiotechnicznego w Radzionkowie", Radzionków 2007, Urząd Miasta (wiem że ta pozycja jest dostępna w bibliotekach w Radzionkowie, ale ja akurat mieszkam na Dolnym Śląsku i trochę za daleko jechać)
- Hubert Mordawski, "3. Korpus Obrony Powietrznej 1957-2007", Wrocław 2007, Dowództwo Sił Powietrznych
PS. Z Panem Czernikowskim też będę się kontaktował z sprawie książki o 16 DZmech, gdyż jedną taką książkę już wydał.
Nowa książka o Wojskach OPL
#117Staraniem Fundacji na Rzecz Historii i Tradycji Wojsk OPL ukazała się publikacja pt."Wojska Obrony Przeciwlotniczej Sił Zbrojnych RP. Historia, tradycje i współczesność" pod kierunkiem gen. bryg. w st. spocz. dr Andrzeja Lewandowskiego, byłego szefa Wojsk OPL Wojsk Lądowych.
Treść:
- Wstęp
- Od Autora
- Zarys historii i tradycji Wojsk OPL w Polsce
- Szefostwo Wojsk Obrony Przeciwlotniczej Ministerstwa Obrony Narodowej
- Wojska Obrony Przeciwlotniczej Wojsk Lądowych
- Wojska Obrony Przeciwlotniczej Sił Powietrznych
- Wojska Obrony Przeciwlotniczej Marynarki Wojennej RP
- Szkolenie kadr przeciwlotniczych
- Współpraca Wojsk Obrony Przeciwlotniczej w ramach NATO i udział w misjach międzynarodowych
- Działalność na rzecz kultywowania tradycji i patriotycznego wychowania młodzieży
- Współpraca z polskim przemysłem obronnym, placówkami naukowo-badawczymi i wydawnictwami
- Wizerunek polskiego przemysłu obronnego
- Bibliografia selektywna
Format A4, ss. 309, tabele i sporo zdjęć, w tym dowódców. Nie jest dostępna w księgarniach. Koszt 100 zł.
Treść:
- Wstęp
- Od Autora
- Zarys historii i tradycji Wojsk OPL w Polsce
- Szefostwo Wojsk Obrony Przeciwlotniczej Ministerstwa Obrony Narodowej
- Wojska Obrony Przeciwlotniczej Wojsk Lądowych
- Wojska Obrony Przeciwlotniczej Sił Powietrznych
- Wojska Obrony Przeciwlotniczej Marynarki Wojennej RP
- Szkolenie kadr przeciwlotniczych
- Współpraca Wojsk Obrony Przeciwlotniczej w ramach NATO i udział w misjach międzynarodowych
- Działalność na rzecz kultywowania tradycji i patriotycznego wychowania młodzieży
- Współpraca z polskim przemysłem obronnym, placówkami naukowo-badawczymi i wydawnictwami
- Wizerunek polskiego przemysłu obronnego
- Bibliografia selektywna
Format A4, ss. 309, tabele i sporo zdjęć, w tym dowódców. Nie jest dostępna w księgarniach. Koszt 100 zł.
#118Jeśli nie w księgarniach to gdzie można nabyć tę pozycję ??
Czy pozycja ta jest warta tych 100 zł ?? Tzn. z mojej strony pytanie, w jakim % książka zajmuje się przemianami strukturalnymi i jak szczegółowo je opisuje (czy podawane są konkretne nr rozkazów, etaty itp ??).
Czy pozycja ta jest warta tych 100 zł ?? Tzn. z mojej strony pytanie, w jakim % książka zajmuje się przemianami strukturalnymi i jak szczegółowo je opisuje (czy podawane są konkretne nr rozkazów, etaty itp ??).
#119Jest to książka o przeszłości i teraźniejszości Wojsk OPL, nie należy oczekiwać szczególików, etatów itp. Są schematy, sporo zdjęć. Książka jest podobna pod względem edytorskim do wydawnictwa pt. "Wojska Obrony Przeciwlotniczej Wojsk Lądowych. Historia, tradycje i współczesność", Warszawa, wyd. I - 1999, wyd. II - 2001, wyd. III - 2003. Różnice - obejmuje OPL wszystkich rodzajów wojsk, a także szkolnictwo związane z OPL (nie tylko szkoła w Koszalinie, ale także w Jeleniej Górze, ośrodek w Bemowie Piskim, WAT, AON, WSWLąd). Mimo że się ukazała w Święto Wojsk OPL, nie jest wydawnictwem okolicznościowym, lecz popularnym.
Książkę można nabyć, wpłacając 100 zł na konto Fundacji na Rzecz Historii i Tradycji Wojsk OPL, ul. Poligonowa 30, 04-051 Warszawa:
40 1020 1068 0000 1202 0072 7628. tel. kont. 22 7399268
Książkę można nabyć, wpłacając 100 zł na konto Fundacji na Rzecz Historii i Tradycji Wojsk OPL, ul. Poligonowa 30, 04-051 Warszawa:
40 1020 1068 0000 1202 0072 7628. tel. kont. 22 7399268
Recenzje książek
#120Ukazała sie książka Zbigniewa Tucholskiego "PKP jako środek transportu wojsk UW".
Sprawy organizacyjne dotyczą głównie lat 1945-1960 (szkoda), sprawy taktyczno-techniczne doprowadzone do lat 1980-tych. Sporo informacji z zadaniach na czas "W" dla SZ PS UW.
Godne polecenia😀
Czy ktoś zna może kontakt do autora ?
Sprawy organizacyjne dotyczą głównie lat 1945-1960 (szkoda), sprawy taktyczno-techniczne doprowadzone do lat 1980-tych. Sporo informacji z zadaniach na czas "W" dla SZ PS UW.
Godne polecenia😀
Czy ktoś zna może kontakt do autora ?