Recenzje książek

Recenzje książek

W pełni popieram to stwierdzenie Panie Grzegorzu.
Przykład: ostatnie zdjęcie w artykule jakoby przedstawia poczet sztandarowy 35 plb, gdy tymczasem jest to poczet sztandarowy 33 plb z jego ówczesnym dowódcą mjr pil. Jerzym Adamcem (pierwszy z lewej na zdjęciu).

Recenzje książek

Odnoszę wrażenie że książka o 7 PLBR jest właściwie książką o 15 DLB. Autorzy nie zadali sobie wielkiego trudu i chyba nie zaglądali do materiałów źródłowych stąd liczne błędy. Podobnie jest ze zdjęciami. Oceniam tą pozycje na ledwie dostateczną

Recenzje książek

Ukazała się w Wydawnictwie Trio ksiązka R. Śmigielski "Osierocona armia. Założenia polityki obronnej oraz SZ FR w latach 1992-2004".

Bardzo dużo danych lecz dobranych chyba przypadkowo. Autor mi niestety nie znany. Dużo przypisów ale brak bibliografii (!?). Wydaje mi się że może to byc praca mgr/dr/hab. ?

PS. Coś zamarło nam Forum. Już wakacje ?

Recenzje książek

Dopiero wczoraj miałem możliwość zapoznać się z artykułem Roberta „ Desant z morza. Historia 7. Łużyckiej DDes” opublikowany w numerze 34 magazynu „ Militaria i Fakty”.
Muszę przyznać, że prawdziwa to przyjemność móc studiować artykuł stojący na tak wysokim poziomie merytorycznym. Szkoda tylko, że częstotliwość prezentowania tak ciekawych artykułów nie jest większa.
Moje drobne uwagi i uzupełnienia do artykułu Roberta:

* str. 56 - w strukturze 23. DDes wprowadzonej Zarządzeniem Szefa Sztabu Generalnego W. P. Nr 074/Org. z dnia 16.05.1963r. powinny być wykazane:
- 23.kompania łączności (a nie 37.kompania łączności)
- 52.kompania rozpoznania ogólnego i skażeń (a nie 54.kompania rozpoznania ogólnego i skażeń)
Ponadto zarządzenie to jako miejsce dyslokacji 58.kompanii saperów - wymienia Lębork (a nie Brodnicę).
* str. 57 - Zarządzenie Szefa Sztabu Generalnego W. P. Nr 088/Org. z dnia 15.07.1964r. nakazuje przeformowanie 41.dar na 41.da w terminie do dnia 01.12.1965r. (a nie do końca 1965r.).
* str. 58 – na dzień 30 czerwca 1970r. w strukturze 7. ŁDDes były:
- 23.kompania łączności (a nie 37.kompania łączności)
- 52.kompania rozpoznania ogólnego i skażeń (a nie 54.kompania rozpoznania ogólnego i skażeń)
* str. 58 - przy 7. Batalionie Remontowym brakuje aktu normatywnego powołującego ten batalion „do życia” (zapewne znany autorowi).
* str. 60/61 - 58. Batalion Saperów został przemianowany na - 18. Batalion Saperów na podstawie Rozkazu MON Nr Pf 12/MON z dnia 28.07.1977r.
* str. 61 – zmiany organizacyjne przeprowadzone w 1989r. zostały dokonane na podstawie Rozkazu Nr 0145 z dnia 02.09.1989r.
* str. 62 - rozformowania 7. BOW dokonano na podstawie Zarządzenia Szefa Sztabu Generalnego WP Nr 084/Org. z dnia 27.10.1993r. w sprawie zmian strukturalnych w Siłach Zbrojnych RP oraz
wykonawczego Zarządzenia Dowódcy POW Nr 0127 z dnia 30.11.1993r.

K. P.

Recenzje książek

W jednej z PWL-lek która ukazała się po 2000 roku jest artykuł p. Kajetanowicza dotyczący rozwoju wojsk lądowych. O ile pamiętam był to numer wrześniowy.
Pozdrawiam.
Roland

Recenzje książek

Czołem
Informuję, że nakładem wydawnictwa Trio ukazała sią książka p. Śmigielskiego pt: " Osierocona Armia". Książka dotyczy założeń polityki obronnej oraz zmian w siłach zbrojnych Federacji Rosyjskiej w latach 1992-2004. Widziałem jeszcze w księgarniach, i pojawia się na Allegro itp. Cena 38zł. Polecam.
Roland.

Recenzje książek

Witam
Czy są tam dane o strukturach pułków, dywizji ilości ZT i dane o liczbie uzbrojenia?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź ponieważ zakup rozważam ale nie wiem co książka zawiera.

Recenzje książek

Piotr
Książka zawiera w/w informacje i to w miarę aktualne lata 2000-2004. Dodatkowo dyslokacja, trochę parametrów, finanse itp.
Pozdrawiam
Roland

Recenzje książek

Sporo ciekawych informacji, jednak odbiegają one często od materiałów publikowanych na łamach np. Krasnoj Zwiezdy. Jestem skłonny uznać za bardziej wiarygodne informacje z tego dziennika, chociaż one są z kolei bardzo rozproszone.
Ryszard

Recenzje książek

Witam wszystkich z najlepszymi życzeniami noworocznymi.
Jak powiedział mi ostatnio jeden góral:
"Panoczku, życzę wam, żeby w nowym roczku nie bolało was a ni w oczku ani w boczku ani w kroczku".
Czego i Wam życzę.

Mam na zbyciu trochę przyblakłe ale jeszcze czytelne ksero z "Tank of the World 1983" - ok 150-200 str ze sprzętem pancernym zachodnim (Niemcy i USA) do roku 1982. Czołgi, transportery, pojazdy specjalne na bazie w/w. Opisy po angielsku, dane techniczne, planiki, trochę o amunicji czołgowej. Sprzęt wschodni będzie dostępny gdzieś za miesiąc.
Oczywiście nieodpłatnie, ewentualnie zwrot kosztów przesyłki - to trochę waży.

Szkoda mi wyrzucić a sprzęt zachodni nie interesuje mnie aż tak, żebym tyle stron skanował.

Są inne nowe pozycje- druga część historii 1plm, czeska historia MIGa 15 (z wykazem czeskich S102 sprzedanych do Polski) i Miga 21 oraz 2 tom Polskich Konstrukcji Lotniczych do 1939r.

pozdrawiam

Roman Antonowicz